Blog overview
/
Aanklooien of improviseren? That’s the question.

Aanklooien of improviseren? That’s the question.

19/11/2018
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

In deze blog zoomen we in op het eerste deel van dit proces: plannen. Ook wel bekend als improviseren 2.0.

Onze vorige blog ging over het belang van het continu doorlopen van het plan-do-check-act-proces. Verzin wat je gaat doen, ga het doen, check vervolgens of het ook zo gegaan is als je had gepland, en zo niet: pas je plan aan. In deze blog zoomen we in op het eerste deel van dit proces: plannen. Ook wel bekend als improviseren 2.0.

Kennis maakt het verschil

Er zijn allerlei manieren van plannen. Mensen plannen vaak op basis van ervaring. Dat is op zich niet fout, want ervaring is belangrijk. Maar het woord ‘ervaring’ staat niet voor niets in het Verwarwoordenboek. Je hebt ervaring in iets als je over kundigheid of kennis beschikt, niet als je een gevoel bij iets hebt. Het woord ‘kennis’ maakt het verschil. Want écht plannen doe je op basis van kennis, van feiten, van ervaringen die je hebt vastgelegd in systemen.

‘Als je niet plant, ben je aan het aanklooien’

Hoe sterk de planning ook is, we weten inmiddels – ja, uit ervaring – dat er altijd iets in de planning verandert op het moment dat je ’s ochtends op pad gaat. Je krijgt nog even snel een extra pakje toegestopt of je krijgt de melding dat iemand op de route onverwacht toch niet thuis is. En het heeft weinig zin ergens heen te rijden als je weet dat niemand opendoet. Plannen is dus geen statisch iets, het is iets dynamisch en ook die dynamiek moet je als gegeven nemen. Een wijs man vertelde ons ooit: ‘Als je niet plant, ben je aan het aanklooien. Als je wel plant en je moet je planning aanpassen, dan ben je aan het improviseren.’ Een waarheid als een koe. Je kunt alleen improviseren als je een planning hebt waar je vanuit gaat. Anders ben je aan het aanklooien, en daar houden we niet van.

199 tabbladen vol gegevens

Een tijdje geleden waren we op bezoek bij een groot bedrijf. We noemen uiteraard geen namen, maar geloof ons, je kent het bedrijf. Ze hadden een nieuw, revolutionair plansysteem geïntroduceerd. Het oude plansysteem bestond uit A4-papier dat ’s ochtends om een uur of 2 op volgorde gelegd ging worden. Het nieuwe, revolutionaire systeem heette… Excel! Het enige minpuntje? Alleen de jongen die het had ontworpen wist hoe hij van de 199 tabbladen vol gegevens chocola kon maken.

Met het vliegtuig over de A1

Als we kijken naar de verschillende fases van plannen, zien we dat bedrijven van oorsprong plannen op papier. Op een gegeven moment stappen ze over naar Excel, maar eigenlijk doen ze niet meer dan de oude werkwijze met papier kopiëren naar het digitale ‘papier’ van Excel. De volgende fase is overstappen van Excel naar een plansysteem. Maar ook daar gaat het vaak fout omdat men vasthoudt aan de bestaande werkwijze: het plansysteem wordt ingericht alsof het nog steeds om die stapel met losse vellen papier gaat. Dat heeft alles met een vorm van volwassenheid te maken. Je moet je werkwijze veranderen. Anders is het alsof je met een vliegtuig boven de snelweg navigeert van Amsterdam via de Ring van Antwerpen naar Calais, en zo via de A1 naar Parijs, om daar tot de conclusie te komen dat een vliegtuig een waardeloos vervoermiddel is.

Plan gewoon even snel opnieuw

Stap je over naar een planoplossing, gebruik die dan zoals een planoplossing bedoeld is. In de oude situatie ging je om 2 uur ’s ochtends plannen. Als er ’s ochtends een extra pakketje bijkwam, veroorzaakte dat chaos. Met een goed plansysteem, plan je gewoon even snel opnieuw. Natuurlijk moet je rekening houden met het aantal auto’s en de mensen die je hebt, maar de planning van de route kun je snel aanpassen. Dat is wat je noemt improviseren 2.0.

Meer weten?

Over twee weken zoomen we in op de volgende fase: do. Je gaat rijden en pakketjes afleveren, en ondertussen verzamel je data om de volgende keer weer beter te plannen. Nu al meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow