Blog overview
/
Krijg grip op je aflevermoment: plan-do-check-act!

Krijg grip op je aflevermoment: plan-do-check-act!

31/10/2018
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Als het zo belangrijk is om die klant te vertellen hoe laat je komt, dan doe je dat toch gewoon? How hard can it be?

Onze vorige blog ging over de online beleving van je klant en de ultieme ontvangstervaring die daarbij hoort. We kwamen tot de conclusie dat wat je klant ervaart magisch moet zijn en het aflevermoment is daarbij de heilige ‘grand finale’. Dus, zou je zeggen, als het zo belangrijk is om die klant te vertellen hoe laat je komt, dan doe je dat toch gewoon? How hard can it be?

Veel factoren van invloed op aflevertijd

Dat valt nogal tegen, zien wij in de praktijk. Om je klant te vertellen hoe laat je komt, moet je wel eerst zelf weten hoe laat je bij ze voor de deur staat. En daar zien we bijna iedereen mee worstelen. Zelfs grote – lees: serieus grote – spelers in Nederland hebben daar een slag te slaan. Ook bedrijven die in de Verenigde Staten hun hand niet omdraaien voor die ultieme ontvangstbeleving, hebben grote moeite om hun software te kopiëren naar de Nederlandse markt. Onze infrastructuur is heel anders ingericht dan in de VS. De woningdichtheid in buitenwijken is daar bijvoorbeeld veel lager en de stratenpatronen zijn veel overzichtelijker en bieden meer ruimte voor auto’s. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op het tijdstip waarop je ergens arriveert. Als het regent staat alles in no-time vast. Als je klant allerlei wensen of vragen heeft, sta je langer aan de deur. En als je chauffeur de weg niet kan vinden, dan... tsja.

Plan-do-check-act

Ondertussen zit je klant nog steeds te wachten op die magische ontvangstbeleving. Je moet dus iets gaan doen. Om te beginnen: ga meten. Als je de gegevens van al je ritten verzamelt, kun je bijsturen en toewerken naar een steeds nauwkeuriger tijdsvenster. Doorloop continue het proces van plan-do-check-act: verzin wat je gaat doen, ga het doen, check vervolgens of het ook zo gegaan is als je had gepland, en zo niet: pas je plan aan. Als je erachter komt dat bepaalde stappen in je proces heel veel tijd kosten, moet je daar iets aan doen. Maar dat kan alleen als je in kaart brengt hoe lang je met iets bezig bent.

Pak de kans

Als je bijvoorbeeld kunt zorgen dat je aan de deur een minuut tijdwinst behaalt, en je hebt 60 stops, dan is de som snel gemaakt. Op die manier maakt je logistiek net dat verschil tussen verlies draaien of winst maken. Het verzamelen van data geeft inzicht. En zo krijg je grip op wat je doet. Dat krijg je niet als je beslissingen neemt op onderbuikgevoel. Of op basis van een stapel papieren pakbonnen. Als je digitaal werkt, zie je automatisch de gevolgen van wat je doet. Als het werkt, niets meer aan doen! Kan het beter? Pas het aan. Dat zijn de kansen van de online wereld. Doe er iets mee!

Meer weten?

Over twee weken vertellen we meer. Hou je het niet meer van de spanning? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Zien we je op de ICT & Logistiek beurs?

Oh, en nog iets! Ook dit jaar zijn wij weer van de partij op de ICT & Logistiek beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het thema dit jaar is ‘Connected Logistics. Benieuwd hoe wij hier tegenaan kijken? Kom dan vooral langs op 7 of 8 november en wie weet win je nog wat!

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow