Blog overview
/
Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

6/11/2023
Anick Quee - De Buijzer
Leestijd ca.
2
min

Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.

"Wat zou ik graag in gesprek gaan met al die bedrijven en consumenten waarvoor dit geldt. Want sinds ik kennismaakte met de logistieke wereld, kijk ik wel anders aan tegen dit fenomeen…

November is de maand van het koopjesfeest Black Friday. Met als resultaat veel online bestelling. Laten we afscheid nemen van deze overvloed aan bestellingen, in een sector waarin het al lastig genoeg is om personeel te vinden en duurzaam te zijn. Waarom – en vooral: hoe we dit moeten doen? Dat leg ik uit in dit artikel over Green Friday vs Black Friday!”

Visie op Black Friday

“Koopjesjagen; ik wás er gek op. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de kids. Want wat is er nou leuker dan Sinterklaas of de Kerstman spelen? Als ouder heb je veel over voor die blije gezichtjes. En dus zoek je online naar de beste aanbiedingen. Maar inmiddels weet ik wel beter…

Sinds 2016 – het jaar waarin ik actief werd in de logistieke sector – kijk ik niet meer alleen als consument naar het fenomeen ‘Black Friday’. Zo zag ik in mijn vorige baan van dichtbij hoe uitdagend het is om de personeelsplanning in deze periode gevuld te krijgen.

Op dit moment zet ik bij RoutiGo een nieuw label in de markt, waarbij we naast software ook onze ‘logistieke brains’ aanbieden. Hiermee helpen we ondernemers bij onderwerpen zoals elektrificatie, zero-emissie vraagstukken en het efficiënter inrichten van de logistieke operatie. Waarom? Omdat ik geloof dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor een maatschappij waarin logistiek zo efficiënt en duurzaam mogelijk wordt uitgevoerd. Door deze kennis probeer ik mijn online aankopen zo verantwoordelijk mogelijk te doen.

Onlogisch dat bedrijven meedoen aan Black Friday

“Bedrijven die meedoen aan Black Friday zijn letterlijk een dief van hun eigen portemonnee. Want waarom zou je al je aanbiedingen delen in één weekend? Waarin alle bezorgbedrijven ook nog eens de hoogste tarieven rekenen? Het is gewoon onlogisch. En haast onmogelijk trouwens, in een markt waarin je al bijna niet aan voldoende personeel komt. 

In combinatie met de steeds sterkere focus op duurzaamheid slaat dit wat mij betreft compleet de plank mis. Zeker aangezien de meeste consumenten het grootste gedeelte van de aankopen de week daarop weer terugsturen! Kortom, nog meer vervoersbewegingen.”

Boodschap aan ondernemers

“Het kan ook anders. Je hóéft niet mee te doen aan deze koopgekte. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in. Ze realiseren zich dat het zo niet langer kan. Eindeloos gratis retourneren en hiermee overbodige bewegingen op de weg creëren is simpelweg niet van deze tijd. Wist je dat huishoudens door hun consumptiepatroon wereldwijd verantwoordelijk zijn voor zo’n 65 à 70% van de uitstoot van broeikasgassen? Ik ben benieuwd welke impact Black Friday specifiek maakt op het milieu. 

Het is mooi om te zien dat bedrijven hier steeds bewuster mee omgaan. Zo retourneert Picnic al jaren pakketjes van DHL. In 2022 ging het om 200.000 stuks en sinds 2023 neemt het bedrijf ook oude elektronica mee. Daar maak je impact mee! En bij Wehkamp betaal je sinds kort voor elk artikel dat je terugstuurt. Het eerste resultaat? Maar liefst 10% minder retourzendingen!”

Misverstand over consumenten

“Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders Black Friday onzin vindt. Zij geven aan dat het aanzet tot het kopen van veel onnodige spullen. En steeds meer mensen zijn zich bewust van de negatieve klimaatimpact hiervan. Sterker nog; 25% doet niet eens mee aan Black Friday vanwege het milieu en klimaat. Het lijkt alsof te weinig ondernemers deze statistieken kennen, want dan zou je een andere commerciële aanpak kiezen, toch?”

Het dilemma; doe je mee aan Green Friday?

“Als bedrijf doe je mee aan Green Friday door hun statement naar buiten te brengen door geen kortingen aan te bieden tijdens Black Friday. Sommige bedrijven zetten hun webshop zelfs helemaal offline. Uiteindelijk komt het erop neer dat je duurzaamheid vooropzet. Ik vind het een krachtige beweging dat steeds meer bedrijven hieraan meedoen en geen kuddegedrag meer vertonen.

Daarom geef ik ondernemers altijd mee dat je met een paar wijzigingen al impact maakt. Bijvoorbeeld door het verwachtingspatroon van je consument aan te passen, aanbiedingen te verspreiden, kritisch te kijken naar de manier van bestellen en het moment van bezorgen. Rijd bijvoorbeeld met volle(re) bussen, informeer je klant wanneer je komt, zodat de bezorger niet voor een dichte deur staat en verlaag je kosten per stop.

Maak thuisbezorgen duurder dan afhalen bij een pakketpunt. Of maak de bezorgkosten duurder op de drukke dagen in de week, zodat je op de rustigere dagen in de week je bussen voller krijgt en minder ritten rijdt op de toch al drukke dagen in de week. Rijd je routes slimmer. Of bezorg bijvoorbeeld alle bestellingen via je webshop op één dag. Want hoe noodzakelijk is die ‘next day delivery’ nou eigenlijk écht voor de consument?”

Wat kies jij?

“De kans is groot dat de hiervoor genoemde veranderingen in je delivery strategie naast duurzame keuzes ook juist financieel interessante keuzes zijn. Dus ik ben erg benieuwd naar jouw mening; ben jij bang om omzet te verliezen en blijf je de kudde volgen óf zie je deze tegenbeweging juist als een kans?” Laat je mij weten hoe jij hierover denkt?

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow