Blog overview
/
De belangrijkste trends voor inrichting last mile in 2017

De belangrijkste trends voor inrichting last mile in 2017

20/12/2016
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

De last mile. Wat is het komende jaar belangrijk? Met welke ontwikkelingen moet je rekening houden? Trends op een rij die het komend jaar een grote rol spelen bij de inrichting van de last mile.

Eindklant als uitgangspunt

Je kunt er niet omheen; de eindklant gaat een steeds grotere rol spelen bij de inrichting van je last mile. Traditioneel is een strakke planning vooraf of het maken van een optimale route de basis voor de juiste aflevering. Door de toepassing van onder ander track & trace systemen is de order altijd zichtbaar en kan de klant ieder moment van de dag op de hoogte gehouden worden. Als logistieke partij kan het lastig zijn om af te stappen van een traditioneel beeld waarin de klant afwachtende is. Je kunt dit zien als een trend met veel beperkingen. Maar ook als kans om jezelf ‘’toekomstbestendig’’ te maken en je te onderscheiden van je concurrentie.Binnen de consumentenmarkt is het al een tijd zichtbaar. 30% van alle leveringen wordt niet bij de eerste poging afgeleverd. De afgelopen jaren zijn er nieuwe concepten en initiatieven ontstaan om verspilling in de last mile tegen te gaan. Er wordt steeds meer geluisterd naar de consument. Ook bij B2B leveringen is de wens er om alles steeds sneller, inzichtelijker, efficiënter en meer gecontroleerd uit te voeren. In plaats van deze doelstellingen van binnenuit te bewerkstelligen, gebruik je eindklant als uitgangspunt. Zet zijn behoefte en wensen centraal in het proces zodat jij de optimale service kan bieden. Realiseer je dat de last mile begint bij de first click.

Van buiten naar binnen

Logistieke innovaties in de last mile waren tot voor kort voornamelijk intern gericht. Nu spelen de softwarepakketten die zich richten op de last mile een steeds belangrijkere rol. Van oudsher is goede planningsoftware de manier om je last mile optimaal in te richten. Veel WMS– of ERP-systemen zijn aangevuld met functionaliteiten die naast de interne processen deels je externe proces ondersteunen.Echter gebruik maken van één systeem om je gehele logistieke proces te optimaliseren is niet meer van deze tijd. Het samen laten werken van softwarepakketten die uitblinken in een specifiek onderdeel van het proces, levert meer op dan één systeem dat alles ‘matig’ doet. Deze aanpak geeft je daarnaast ook de mogelijkheid om sneller in te spelen op veranderingen. Er valt veel winst te behalen in de last mile. Kijk daarom naar software die je daarin ondersteunt en tevens eenvoudig koppelt met je bestaande interne systemen. De grootste winst boek je in het externe proces. Zowel op kostenbesparing als op het verhogen van de kwaliteit van je service.

Controle houden door het los te laten

Snel schakelen, goed communiceren met je medewerkers op de weg en met de klant, niet bang zijn af te wijken van je gemaakte planning. Het klinkt angstaanjagend, maar we leven nu eenmaal in een snelle wereld waarin het achteraf inspelen op geanalyseerde data niet meer voldoende is. Real time kijken wat er gebeurt en daarop kunnen inspelen zal je uiteindelijk meer controle geven. Veranderingen, problemen of kansen komen op het moment zelf. Zorg dat je de tools in handen hebt waarmee je in kunt spelen op veranderingen.

Chauffeurs achter het stuur

Door de betere informatievoorziening is de chauffeur beter geïnformeerd en kan hij/zij de juiste beslissingen nemen. De chauffeur heeft het fysieke contact met de eindklant en is dus het visitekaartje voor de organisatie. In een dynamisch proces zal deze rol alleen maar groter worden. Het gebeurt nu ook al want ervaren chauffeurs hebben zelf afspraken met klanten omdat dit beter werkt dan wat de huidige systemen voorschrijven. Maak gebruik van de kennis en ervaring van chauffeurs; leer van je mensen. Zorg dat je chauffeurs goed op de hoogte zijn zodat zij inspelen op veranderingen gedurende de dag. Laat hem/haar zelf beslissen welke volgende aflevering het beste is, zie routeplanning als advies en geef ze ruimte. Chauffeurs denken mee, dit verhoogt je flexibiliteit en daarmee je afleverservice. Kortom, als logistiek professional ben je vooral op zoek naar een optimaal proces waarmee je de maximale waarde voor je klanten realiseert. Dit in combinatie met de hoge snelheid waarmee de technologie en de markt zich ontwikkelt dwingen je om na te denken over software die daarin meebeweegt.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow