Blog overview
/
Check, check, double check!

Check, check, double check!

3/1/2019
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Het is tijd voor de volgende fase in het plan-do-check-act-proces: checken of de zaken zijn gegaan zoals je ze had gepland. Maar let op! Verkeerde conclusies liggen op de loer.

In stap 1 heb je bedacht wat je gaat doen. Je bent gaan plannen, ook wel bekend als improviseren 2.0. In de volgende stap ben je gaan doen: je bent op pad gegaan met een mooi to-do-lijstje in de virtuele hand. Nu is het tijd voor de volgende fase in het plan-do-check-act-proces: checken of de zaken zijn gegaan zoals je ze had gepland. Maar let op! Verkeerde conclusies liggen op de loer.

Old skool data verzamelen

Vroeger deden we analyses op basis van aannames. We besloten van tevoren wat de KPI’s waren waarover we data wilden verzamelen. Daar zetten we een student met een turflijstje op of gingen we die data op een andere manier verzamelen. Zaken als de gereden route en het tijdstip van afleveren werd netjes op papier bijgehouden en – sinds 1985 – misschien wel overgeklopt in Excel.

Zet je traditionele oogkleppen af

Traditioneel gezien doe je analyses op basis van aannames. We besloten van tevoren wat de KPI’s waren waarover we data wilden verzamelen. Daar zetten we een student met een turflijstje op of gingen we die data op een andere manier verzamelen. Vandaag de dag halen we zoveel meer data op, die student met dat lijstje of ander papierwerk is niet meer nodig. Wij geloven dat we daardoor ook anders moeten gaan analyseren: kijk naar je data en trek daaruit conclusies die je van tevoren niet had kunnen verzinnen. Zo blijkt Google de allerbeste voorspeller van epidemieën op basis van wat mensen inkloppen. Dat heeft natuurlijk niemand bedacht toen ze Google ontwikkelden, daar is men bij toeval tegenaan gelopen. Laat dus je data spreken en zet je traditionele oogkleppen af. Natuurlijk zijn er nog steeds standaard KPI’s die handig zijn om te bekijken. Maar kijk vooral ook naar dat wat je nog niet wist, maar wel voordeel op gaat leveren. Het probleem is wel dat je niet weet wat je gaat vinden en ook zomaar heel verkeerde conclusies kan trekken.

Die planning van jullie, die klopt van geen kanten

Onlangs hebben studenten van de Hogeschool in Rotterdam RoutiGo getest met elektrische auto’s. Een van hun conclusies was dat de geplande aankomsttijden niet klopten. Wij zijn daar natuurlijk direct ingedoken. Wat bleek? Ze hadden bij de planning ingegeven dat ze om half 10 zouden gaan rijden. In werkelijkheid waren ze om half 11 vertrokken. Dan kloppen uiteraard de geplande aankomsttijden niet. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durven wij te zeggen dat het verschil om en nabij een uur zal zijn geweest.

Getallen vertellen niet altijd het hele verhaal

Dit voorval toont aan hoe makkelijk het is om verkeerde conclusies te trekken. Als je gaat checken, check je de kwaliteit van je operatie en niet de kwaliteit van het systeem. Dat wordt in de praktijk nogal eens verward. Je hebt het systeem gebruikt als ondersteuning van je operatie, nu is het tijd om naar de rapportages te kijken en daar je conclusies uit te trekken. Betrek daar vooral je bezorgers bij! De getallen lijken je misschien te vertellen dat bezorger x het niet zo goed doet. Uit de rapportages blijkt bijvoorbeeld dat hij een verkeerde volgorde heeft gereden. Ga dan het gesprek aan. Misschien blijkt dat je bezorger wist dat iemand op een bepaald tijdstip niet thuis zou zijn. In plaats van naar een dichte deur rijden, heeft hij daarom de volgorde van zijn route aangepast. Slim.

Hoe verder van de werkvloer, hoe minder verstand van zaken

Kijk dus door de data heen, anders liggen verkeerde conclusies op de loer. Je maakt het systeem ook slimmer door de ervaringen van je koeriers erin mee te nemen. Wij geloven dat hoe verder je van de werkvloer afstaat, hoe minder verstand van zaken je hebt. Als je probeert te snappen wat al die verzamelde data nou echt betekent, doe je dat dus samen met je chauffeurs, die weten het wel. Zolang we nog niet gaan bezorgen met drones tenminste…

Meer weten?

Over twee weken zoomen we in op de volgende fase: act. Je hebt verzonnen wat je gaat doen, je bent gaan rijden en hebt pakketjes afgeleverd, en ondertussen heb je data verzameld zodat je nu nog beter kunt gaan plannen voor de volgende keer. Hou je het niet meer en wil je nu al meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow