Blog overview
/
Kwalitatief goede data geeft je op onverwachte plekken voordelen

Kwalitatief goede data geeft je op onverwachte plekken voordelen

17/3/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Net even door oranje rijden, we hebben afgesproken dat we dat niet doen, maarja. Meestal kan het nog net wel.

Toen ik in mijn studententijd een baantje had als koerier reed ik nooit door rood. Maar wel altijd door oranje. Dat werkte prima. Alleen weet je nooit op voorhand waar het voor zou werken. Volgens het oude gezegde is meten weten. Maar wat je te weten komt, blijkt vaak een verrassing. En dus weet je niet altijd waarom je metingen precies uitvoert. De informatie die je boven water haalt kan van alles zijn, daarom kun je er ook van alles mee doen. Misschien vreemd om te beseffen, maar je hebt dus niet altijd een concreet doel nodig om relevante metingen te doen.

Er was eens een bijzonder grote express vervoerder. Echt een hele grote. En die kreeg elke ochtend op een luchthaven 30.000 pakjes binnen, met een eigen vliegtuig. Die pakjes kwamen uit het buitenland en omdat de vervoerder het vermoeden had dat de koeriers slimmer konden rijden, wilde men een navigatie en routeoptimalisatie oplossing. Dat zorgt ervoor dat de pakjes eerder bij de ontvangers aankomen. Die zijn dan zo blij, dat ze fan worden van deze vervoerder. Dus, als alle gegevens van de zendingen in een optimalisatie tool geladen zouden worden, werden de routes optimaal ingedeeld, de stops op de juiste volgorde gezet en konden de chauffeurs extra snel naar de klanten rijden.

Adresdata klopte niet altijd

Want de zendingen kwamen uit het buitenland en daar heeft men een andere adresindeling. Of men verstuurt naar een verkeerd ontvangstadres. Denk aan koeriers afleveringen bij een postbus. Postcodes die niet kloppen waardoor zendingen niet op de juiste route gaan en een dag vertraging oplopen. De I-hoog die aangezien wordt voor een extra 1 in het huisnummer. Dat werk. Aangezien 20% van die pakjes naar particulieren ging, die ze al betaald hadden, leverden deze verkeerde adressen behoorlijk wat belletjes per dag op naar de customer service. Allemaal een dag na de verwachte levering en dus allemaal ‘emotioneel geladen’. Lees boos.Hoe los je dit nou op? Met routeplanning, zoals de klant wilde? Geen oplossing want ellende het systeem in = ellende het systeem uit. Vanuit Nederland aan alle kantoren en landen aangeven hoe een adres in elkaar steekt bij ons? Het gaat hier om een groot internationaal bedrijf, beperkt effect dus. De boekingstool een harde entry geven? Niet alle andere landen werken met een online boekingstool. Dat gaat dus handel kosten.

Adressen op orde

Het probleem wordt hier ervaren, en je lost het dus hier op. Met een slimme ‘adres opschoon’ oplossing maak je in Nederland voor de aankomst van het vliegtuig bijna alle adressen correct.Kun je nu de routes sneller rijden? Ja, dat gaat heel makkelijk. Doordat je de adressen in orde hebt. Maar ook dat je een groter gedeelte van de ontvangers ‘first time right’ levert. En dat je blije klanten hebt, en je koeriers niet meer zoveel hoeven te puzzelen. En dat ze weten hoe laat ze thuis zullen zijn. En je CEO kan aantonen dat je prima kosten kunt besparen terwijl je de klanttevredenheid verhoogt. Een utopie? Nee hoor, wat er gebeurt is dat je naar je data kijkt terwijl je nog niet weet waar het probleem zit. Gaandeweg vindt je het probleem, los je het op en neem je tegelijk ook nog een aantal andere problemen mee. Waarvan je misschien nog niet eens wist dat je ze had. World domination is around the corner!! En als je deze oefening nog nooit hebt gedaan, weet ik zeker dat de winst de moeite waard is.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow