Blog overview
/
Kwalitatief goede data geeft je op onverwachte plekken voordelen

Kwalitatief goede data geeft je op onverwachte plekken voordelen

17/3/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Net even door oranje rijden, we hebben afgesproken dat we dat niet doen, maarja. Meestal kan het nog net wel.

Toen ik in mijn studententijd een baantje had als koerier reed ik nooit door rood. Maar wel altijd door oranje. Dat werkte prima. Alleen weet je nooit op voorhand waar het voor zou werken. Volgens het oude gezegde is meten weten. Maar wat je te weten komt, blijkt vaak een verrassing. En dus weet je niet altijd waarom je metingen precies uitvoert. De informatie die je boven water haalt kan van alles zijn, daarom kun je er ook van alles mee doen. Misschien vreemd om te beseffen, maar je hebt dus niet altijd een concreet doel nodig om relevante metingen te doen.

Er was eens een bijzonder grote express vervoerder. Echt een hele grote. En die kreeg elke ochtend op een luchthaven 30.000 pakjes binnen, met een eigen vliegtuig. Die pakjes kwamen uit het buitenland en omdat de vervoerder het vermoeden had dat de koeriers slimmer konden rijden, wilde men een navigatie en routeoptimalisatie oplossing. Dat zorgt ervoor dat de pakjes eerder bij de ontvangers aankomen. Die zijn dan zo blij, dat ze fan worden van deze vervoerder. Dus, als alle gegevens van de zendingen in een optimalisatie tool geladen zouden worden, werden de routes optimaal ingedeeld, de stops op de juiste volgorde gezet en konden de chauffeurs extra snel naar de klanten rijden.

Adresdata klopte niet altijd

Want de zendingen kwamen uit het buitenland en daar heeft men een andere adresindeling. Of men verstuurt naar een verkeerd ontvangstadres. Denk aan koeriers afleveringen bij een postbus. Postcodes die niet kloppen waardoor zendingen niet op de juiste route gaan en een dag vertraging oplopen. De I-hoog die aangezien wordt voor een extra 1 in het huisnummer. Dat werk. Aangezien 20% van die pakjes naar particulieren ging, die ze al betaald hadden, leverden deze verkeerde adressen behoorlijk wat belletjes per dag op naar de customer service. Allemaal een dag na de verwachte levering en dus allemaal ‘emotioneel geladen’. Lees boos.Hoe los je dit nou op? Met routeplanning, zoals de klant wilde? Geen oplossing want ellende het systeem in = ellende het systeem uit. Vanuit Nederland aan alle kantoren en landen aangeven hoe een adres in elkaar steekt bij ons? Het gaat hier om een groot internationaal bedrijf, beperkt effect dus. De boekingstool een harde entry geven? Niet alle andere landen werken met een online boekingstool. Dat gaat dus handel kosten.

Adressen op orde

Het probleem wordt hier ervaren, en je lost het dus hier op. Met een slimme ‘adres opschoon’ oplossing maak je in Nederland voor de aankomst van het vliegtuig bijna alle adressen correct.Kun je nu de routes sneller rijden? Ja, dat gaat heel makkelijk. Doordat je de adressen in orde hebt. Maar ook dat je een groter gedeelte van de ontvangers ‘first time right’ levert. En dat je blije klanten hebt, en je koeriers niet meer zoveel hoeven te puzzelen. En dat ze weten hoe laat ze thuis zullen zijn. En je CEO kan aantonen dat je prima kosten kunt besparen terwijl je de klanttevredenheid verhoogt. Een utopie? Nee hoor, wat er gebeurt is dat je naar je data kijkt terwijl je nog niet weet waar het probleem zit. Gaandeweg vindt je het probleem, los je het op en neem je tegelijk ook nog een aantal andere problemen mee. Waarvan je misschien nog niet eens wist dat je ze had. World domination is around the corner!! En als je deze oefening nog nooit hebt gedaan, weet ik zeker dat de winst de moeite waard is.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow