Blog overview
/
Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

12/7/2022
Leestijd ca.
2
min

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.

3 voordelen van zelf bezorgen

Alles wat er misgaat tijdens de bezorging van jouw producten, heeft een negatief effect op je imago, klantenloyaliteit en dus omzet. Niet gek dus dat je overweegt om zelf te gaan bezorgen. We zetten de voordelen van zelf bezorgen nog even op een rij:

  1. Meer controle: Ga je zelf bezorgen, dan houd jij grip op het hele proces en de ontvangstbeleving van je klant. Jij bepaalt uit welke tijdsvensters je klanten mogen kiezen en tegen welke prijs. Gebruik je een logistieke tool dan rijd je ook nog eens volgens de efficiëntste routes en tijden. En je bent niet meer afhankelijk van de (soms beperkte) capaciteit van bezorgbedrijven die jouw groeiambities in de weg zit.
  2. Betere kwaliteit: Dankzij die controle en positieve klantervaring lever jij betere kwaliteit, tot en met de last mile. Bovendien heb je zelf meer inzicht in hoe goed je bezig bent en weet je snel waar je nog een tikkie kunt bijsturen om alles nóg soepeler te laten lopen. Daar worden je klanten ook weer blij van.
  3. Beter imago: Train je je eigen bezorgers in vriendelijkheid aan de deur, rijd je met herkenbare (elektrische) busjes en loopt je bezorging feilloos, dan is dat super voor je naamsbekendheid. Je geeft klanten precies wat ze van jou verwachten. Door die positieve ervaring onthouden mensen je bedrijf en bestellen ze graag nog een keer bij jou.

Is zelf bezorgen niet hartstikke duur?

Zelf bezorgen is vaak iets duurder dan uitbesteden, omdat je moet investeren in elektrische bezorgvoertuigen, ruimte, routeplanningssoftware en extra personeel. Maar je krijgt er dus wel betere kwaliteit voor terug. Doordat jij topservice levert krijgen je klanttevredenheid, imago en omzet een boost.Of zelf bezorgen voor jou aantrekkelijk is, hangt af van je type product, bedrijf en volume. Ben je een prijsvechter en lever je telefoonhoesjes of bloemen? Dan is zelf bezorgen geen goed idee, want die kun je prima en goedkoop via een externe partij laten versturen. Het tijdstip van bezorging doet er dan ook minder toe. Maar lever je bijvoorbeeld maaltijdboxen, dan willen klanten precies weten wanneer hun avondeten wordt geleverd. Die transparantie kun je alleen bieden wanneer je het bezorgproces zelf in handen hebt.Ook wanneer je afwijkende producten zoals dakgoten, meubels of fietsen bezorgt, is zelf bezorgen soms slimmer dan via een externe partij. Het is niet altijd goedkoper om het zelf te regelen, maar deze kostbare producten én je kopers geef je natuurlijk graag wat bijzondere aandacht.

4 dingen om eerst over na te denken

Beslissen of je wel of niet zelf gaat bezorgen? Een paar dingen om over na te denken:

  1. De aanleiding: Bedenk waarom je wilt stoppen met uitbesteden. Gaat het je alleen om de kosten? Krijg je vaak klachten en komen je kwaliteit en imago in gevaar? Wil je duurzamer bezorgen? Of overweeg je het alleen omdat je concurrent ook zelf bezorgt? Stof tot nadenken.
  2. Kosten van uitbesteden: Bereken hoeveel geld je nu kwijt bent aan je bezorging. Bedenk ook: elke klacht over slechte bezorging betekent extra werk voor je klantenservice en andere collega’s. Dat zijn ook kosten. Neem daarom ook je huidige personeelskosten mee in je berekening.
  3. Volume: Zelf bezorgen is niet altijd voordelig. Bedenk daarom hoeveel pakketten je nu verstuurt of gaat bezorgen. Vergeet ook niet dat wanneer je zelf gaat bezorgen, je ook een grotere logistieke afdeling en meer personeel nodig hebt. Dat kost tijd en geld. Ga na of die investering de moeite waard is.
  4. Landelijk of regionaal: Bepaal of je landelijk bezorgt of alleen in jouw regio en de rest uitbesteedt. Landelijk bezorgen met lage volumes brengt uiteraard hogere kosten met zich mee, maar dit kun je als investering in je service zien. Een ander idee: je kunt ook klein beginnen en doorgroeien naar een groter bezorggebied naarmate je klantenkring in andere regio’s groeit.

Schakel hulp in

Zelf gaan bezorgen heeft nogal wat voeten in de aarde, dus het moet een goed afgewogen keuze zijn. Doe research, zodat je de beslissing kunt verantwoorden aan je managementcollega’s. Heb je eenmaal de knoop doorgehakt en ga je zelf bezorgen, dan komt er nóg meer uitzoekwerk op je af.Zie jij daar als een berg tegenop? Ons advies: houd het simpel. Verzin niet voor iedere uitzondering een bezorgoplossing. En vraag om hulp bij experts als je ergens niet uit komt. Dat geeft jou, de planner, bezorger én klant uiteindelijk meer rust.

Gratis demo en berekening

Overweeg jij zelf te gaan bezorgen, maar twijfel je of het wel rendabel of slim is? Met onze gratis simulatie en berekening krijg je inzicht in de kosten en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Als bezorgen toch niks voor jou blijkt, zeggen we dat natuurlijk ook. Regel hier jouw demo en vraag naar de gratis simulatie.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow