Blog overview
/
Lesje Logistiek (voor dummies)

Lesje Logistiek (voor dummies)

15/2/2018
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

De ontvanger, maar ook startende organisatie, denkt nog vaak te makkelijk over logistiek. Logisch ook, als wij hem daar niets over vertellen. Daarom helpen wij deze starter graag op weg. Bij dezen een lesje logistiek (voor dummies).

Wat is logistiek eigenlijk?

Officieel? Logistiek is het proces dat je inricht om goederen zo passend mogelijk op de plek van bestemming te krijgen. Soms moet dat met spoed en speciale zorg, bijvoorbeeld via een vliegtuig en On Board Courier. In dit soort situaties wordt alles op alles gezet; er mag niks mis gaan. We noemen dat ook wel 'speciaal transport'. Doorgaans kent de logistiek iets minder ‘James Bond-achtige taferelen’ en praten we over fijnmazige distributie naar de consument. Dan is het afleveren 'dagelijkse kost'.

De afleveroperatie als business model

Natuurlijk ga je graag voor een zo efficiënt mogelijke afleveroperatie. Zie het dan ook als een apart business model. Het zo optimaal mogelijk inrichten van jouw proces staat hierin voorop. Wat je niet wilt zijn binnenstromende klachten bij een foutieve levering, de communicatie hieromheen en het rechtzetten ervan, tegen extra kosten. Dat levert je immers een boel extra werk op. Natuurlijk staat je proces niet in één keer op de rit, maar verzamel data, verkrijg inzicht en leer van je fouten. Zo kom je telkens een stap verder.

De uitvalsbasis

Waar ontvang en prepareer jij je goederen? Kies niet direct voor de meest dichtstbijzijnde optie, maar kijk eerst eens naar het vertrekpunt van je routes en het zwaartepunt van de afleveringen. Baseer daarop jouw punt van vertrek. Bezint eer gij begint, want na een goede start is het erg lastig je distributiemagazijn opnieuw elders in te richten.

Op weg

Fijn, je afleveroperatie staat en je uitvalsbasis is doordacht en gereed. Nu kun je op weg, aan de hand van een planning. Zet de stops in volgorde, bepaal je gemiddelde stoptijd en bekijk hoe laat je chauffeur terug is. Zorg je er wel voor dat hij nog pauze kan nemen?

Een dichte deur

Hè, je chauffeur staat voor een dichte deur. Mag je het pakket dan afleveren bij de buren? Kun je afleveren op werkadressen? Denk hier voordat je jouw chauffeur de weg op stuurt al over na. Het aanbieden van bijvoorbeeld de mogelijkheid tot tijdslevering helpt jou al enorm.

Een beetje (extra) hulp

Ga je voor groots en voor meer dan drie of vier stops per dag, schakel dan de hulp in van slimme software. Je hoeft dit alles immers echt niet alleen te doen. Slimme software, zoals RoutiGo, maakt je proces goedkoper, productiever en efficiënter. Het brengt jouw hele bezorging een stap verder.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow