Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

17/11/2020
Leestijd ca.
2
min

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders? Wat draagt routeoptimalisatie met slimme software daar dan aan bij?

Toptijden voor jouw bezorgdienst

Sinds maart van dit jaar is het aantal online bestellingen met ruim 60% gestegen. Naar verwachting zal dat nu - met het vooruitzicht op de Sinterklaas- en kerstinkopen - niet afnemen. En dan hebben we het nog niet eens over Black Friday en Cyber Monday. Opschalen dus! Je bezorgers werken zich een slag in de rondte, je moet zelfs nieuwe koeriers aannemen om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar hoewel je op dit moment meer bezorgt, je hebt van 2020 ook geleerd dat je van alles kunt verwachten. Is het dan nu wel tijd om te investeren in routesoftware of kan dat nog even wachten? Het gaat toch goed, waarom zou je dat veranderen? En bovendien, nieuwe software vervangt de kennis van jouw ervaren koeriers niet.

Jouw koerier als route experts

Met online routeplanners - vaak ook nog gratis – kom je via tussenstops makkelijk van A naar Z. Ook meer traditionele navigatiesystemen geven je routes prima weer. Voorwaarde is dan wel dat je met één of twee koeriers rijdt en een beperkt aantal afleveradressen hebt. Nadeel is dat je adressen vaak handmatig in moet voeren, je een beperkt aantal tussenstops kunt invoeren en via deze routeplanners je klanten niet op de hoogte kunt houden van het tijdstip van bezorging. Je kunt bij extra leveringen de stops handmatig verschuiven, maar de routeplanner geeft geen suggestie voor de meest efficiënte routes. Geen probleem, daarvoor vertrouw je op de kennis en ervaring van jouw koeriers. Zij kennen hun wegen als geen ander, hebben letterlijk de juiste ingangen en weten ook nog hoe laat de file op de A2 begint.

Waarom veranderen als het goed gaat?

De inefficiëntie schuilt echter in het opschalen van het aantal bezorgingen. De logica is simpel: meer bezorgen betekent meer complexiteit in je planning, minder overzicht en meer kans op inefficiënte keuzes. Althans, als je handmatig plant of gebruik maakt van simpele routesystemen. Bovendien krijg je bij extra lastminute bezorgingen te maken met verschuivingen in je planning die de berekende routes vertragen. Misschien rijd je in deze tijd met meer koeriers om aan de groeiende vraag te voldoen of lever je nu in andere regio’s, waar zelfs ervaren koeriers de wegen nog niet kennen. Heb je ook nog minder ervaren koeriers in dienst om de drukte aan te kunnen? Dan kan het zomaar zijn dat je op de routes die zij rijden inlevert op efficiëntie. Alle goede inzet ten spijt, maar je merkt dat je minder snel bent, toch net iets meer omwegen maakt dan gepland, je wagenpark meer benzine verbruikt, je minder leveringen in een tijdslot kunt plannen en minder structuur in je planning hebt.

Routeoptimalisatie, óók als het goed gaat.

Slimme software voor routeoptimalisatie neemt die inefficiëntie weg. Ook als je geen ICT afdeling hebt of gegronde kennis van computersystemen hebt kun je met deze software aan de slag. De software plant namelijk zelf met de ingevoerde adressen en beschikbare koeriers de beste routes in. Anders dan bij de online tools of in de Tomtom kun je met slimme routesoftware je routes verdelen over meerdere koeriers en meer tussenstops invoeren. Extra leveringen zijn geen probleem, de software berekent automatisch op basis van de meest actuele verkeersinformatie de snelste route, zonder dat de koerier handmatig iets hoef te wijzigen. Met name minder ervaren koeriers gaan hier efficiënter van rijden, zij hoeven namelijk niet zelf te bedenken welke route bij wijziging de beste is. Daarnaast zet je met routeoptimalisatie flexibel koeriers in onbekende regio’s in. Daardoor kun je makkelijk opschalen in drukke periodes om aan de klantvraag te voldoen. En ook goed om te weten: je bent minder tijd kwijt aan mailen of het sturen van afzonderlijke berichtjes naar klanten. Met dit soort software kun je je klanten via het dashboard laten weten hoe laat de koerier voor de deur staat, juist ook als er onderweg ineens iets verandert.

Toch de investering waard?

In de praktijk blijkt dat de kennis en ervaring van een koerier nooit één op één vervangen kan worden door slimme software, zeker niet als je met ervaren koeriers rijdt. Maar het een sluit het ander niet uit: het combineren van slimme software en ervaren koeriers blijkt het meest efficiënt te zijn. En juist in drukke tijden waarin je met meer koeriers, onervaren krachten of in nieuw gebiedt rijdt, valt er met zo’n systeem veel wist te behalen. Met andere woorden: het is de investering waard, juist nu. Je wint tijd, omdat je zonder omwegen meer bezorgingen in een tijdvak kunnen plannen. Omdat je minder tijd kwijt bent aan het inwerken van nieuwe koeriers. Omdat de planpuzzel voor je gemaakt wordt. De structuur en het overzicht over jouw wagenpark – je weet namelijk precies waar jouw koeriers op de weg zitten - krijg je er gratis bij. En niet onbelangrijk: geld. Meer leveringen betekent namelijk meer geld. Bovendien rij je niet alleen goedkoper - want minder omwegen -, je rijdt ook duurzamer omdat je op kortere routes nu eenmaal minder benzine verslurpt.

Hoeveel bespaar jij?

Vanaf enkele tientjes per maand heb deze winst te pakken en bespaar je op je jaarlijkse kosten. Benieuwd? Met de besparingscalculator op https://www.routigo.com/besparingscalculator/ zie je precies wat die maandelijkse tientjes jou op kunnen leveren. Zeker het overwegen waard toch?

 

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/22/omzet-detailhandel-krimpt-met-1-5-procent-in-april

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/27/webwinkels-verwachten-door-corona-flinke-toename-online-bestellingen-a4017538

https://www.routigo.com/besparingscalculator/

 

Meer blog posts

February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
July 3, 2020

Wil je een nauwkeurige planning? Vergeet de stoptijd niet!

Lees verder
arrow
January 1, 1970

Klant aan het woord: Biowinkel4you

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow