Blog overview
/
Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

17/11/2020
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?

Toptijden voor jouw bezorgdienst

Sinds maart van dit jaar is het aantal online bestellingen met ruim 60% gestegen. Naar verwachting zal dat nu - met het vooruitzicht op de Sinterklaas- en kerstinkopen - niet afnemen. En dan hebben we het nog niet eens over Black Friday en Cyber Monday. Opschalen dus! Je bezorgers werken zich een slag in de rondte, je moet zelfs nieuwe koeriers aannemen om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar hoewel je op dit moment meer bezorgt, je hebt van 2020 ook geleerd dat je van alles kunt verwachten. Is het dan nu wel tijd om te investeren in routesoftware of kan dat nog even wachten? Het gaat toch goed, waarom zou je dat veranderen? En bovendien, nieuwe software vervangt de kennis van jouw ervaren koeriers niet.  

Jouw koerier als route experts

Met online routeplanners  -  vaak ook nog gratis – kom je via tussenstops makkelijk van A naar Z. Ook meer traditionele navigatiesystemen geven je routes prima weer. Voorwaarde is dan wel dat je met één of twee koeriers rijdt en een beperkt aantal afleveradressen hebt. Nadeel is dat je adressen vaak handmatig in moet voeren, je een beperkt aantal tussenstops kunt invoeren en via deze routeplanners je klanten niet op de hoogte kunt houden van het tijdstip van bezorging. Je kunt bij extra leveringen de stops handmatig verschuiven, maar de routeplanner geeft geen suggestie voor de meest efficiënte routes. Geen probleem, daarvoor vertrouw je op de kennis en ervaring van jouw koeriers. Zij kennen hun wegen als geen ander, hebben letterlijk de juiste ingangen en weten ook nog hoe laat de file op de A2 begint.

Waarom veranderen als het goed gaat?

De inefficiëntie schuilt echter in het opschalen van het aantal bezorgingen. De logica is simpel: meer bezorgen betekent meer complexiteit in je planning, minder overzicht en meer kans op inefficiënte keuzes. Althans, als je handmatig plant of gebruik maakt van simpele routesystemen. Bovendien krijg je bij extra lastminute bezorgingen te maken met verschuivingen in je planning die de berekende routes vertragen. Misschien rijd je in deze tijd met meer koeriers om aan de groeiende vraag te voldoen of lever je nu in andere regio’s, waar zelfs ervaren koeriers de wegen nog niet kennen. Heb je ook nog minder ervaren koeriers in dienst om de drukte aan te kunnen? Dan kan het zomaar zijn dat je op de routes die zij rijden inlevert op efficiëntie. Alle goede inzet ten spijt, maar je merkt dat je minder snel bent, toch net iets meer omwegen maakt dan gepland, je wagenpark meer benzine verbruikt, je minder leveringen in een tijdslot kunt plannen en minder structuur in je planning hebt.

Routeoptimalisatie, óók als het goed gaat.

Slimme software voor routeoptimalisatie neemt die inefficiëntie weg. Ook als je geen ICT afdeling hebt of gegronde kennis van computersystemen hebt kun je met deze software aan de slag. De software plant namelijk zelf met de ingevoerde adressen en beschikbare koeriers de beste routes in. Anders dan bij de online tools of in de Tomtom kun je met slimme routesoftware je routes verdelen over meerdere koeriers en meer tussenstops invoeren. Extra leveringen zijn geen probleem, de software berekent automatisch op basis van de meest actuele verkeersinformatie de snelste route, zonder dat de koerier handmatig iets hoef te wijzigen. Met name minder ervaren koeriers gaan hier efficiënter van rijden, zij hoeven namelijk niet zelf te bedenken welke route bij wijziging de beste is. Daarnaast zet je met routeoptimalisatie flexibel koeriers in onbekende regio’s in. Daardoor kun je makkelijk opschalen in drukke periodes om aan de klantvraag te voldoen. En ook goed om te weten: je bent minder tijd kwijt aan mailen of het sturen van afzonderlijke berichtjes naar klanten. Met dit soort software kun je je klanten via het dashboard laten weten hoe laat de koerier voor de deur staat, juist ook als er onderweg ineens iets verandert.

Toch de investering waard?

In de praktijk blijkt dat de kennis en ervaring van een koerier nooit één op één vervangen kan worden door slimme software, zeker niet als je met ervaren koeriers rijdt. Maar het een sluit het ander niet uit: het combineren van slimme software en ervaren koeriers blijkt het meest efficiënt te zijn. En juist in drukke tijden waarin je met meer koeriers, onervaren krachten of in nieuw gebiedt rijdt, valt er met zo’n systeem veel wist te behalen. Met andere woorden: het is de investering waard,  juist  nu. Je wint tijd, omdat je zonder omwegen meer bezorgingen in een tijdvak kunnen plannen. Omdat je minder tijd kwijt bent aan het inwerken van nieuwe koeriers. Omdat de planpuzzel voor je gemaakt wordt. De structuur en het overzicht over jouw wagenpark – je weet namelijk precies waar jouw koeriers op de weg zitten -  krijg je er gratis bij. En niet onbelangrijk: geld. Meer leveringen betekent namelijk meer geld. Bovendien rij je niet alleen goedkoper  - want minder omwegen -,  je rijdt ook duurzamer omdat je op kortere routes nu eenmaal minder benzine verslurpt.  

Hoeveel bespaar jij?

Vanaf enkele tientjes per maand heb deze winst te pakken en bespaar je op je jaarlijkse kosten. Benieuwd? Met de besparingscalculator op https://www.routigo.com/besparingscalculator/ zie je precies wat die maandelijkse tientjes jou op kunnen leveren. Zeker het overwegen waard toch?

 

Bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/22/omzet-detailhandel-krimpt-met-1-5-procent-in-april

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/27/webwinkels-verwachten-door-corona-flinke-toename-online-bestellingen-a4017538

https://www.routigo.com/besparingscalculator/

 

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow
July 3, 2020

Wil je een nauwkeurige planning? Vergeet de stoptijd niet!

Patrick Okkersen
Bij het maken van een goede planning probeer je zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Vaak begin je bij het inschatten hoelang het duurt om van A naar B te rijden.
Lees verder
arrow