Blog overview
/
5 misverstanden over routeoptimalisatie

5 misverstanden over routeoptimalisatie

5/7/2023
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.

Maar voor welke kies je? Hoe zet je deze zo slim mogelijk in? En wat voor gevolgen heeft het voor de rest van je operatie? Stuk voor stuk belangrijke vragen, die we beantwoorden aan de hand van vijf misverstanden over routeoptimalisatie!

1: Routeoptimalisatie draait om het beste algoritme

Ga je op zoek naar geschikte bezorgsoftware? Dan vliegen de veelbelovende kreten je hoe dan ook om de oren. ‘Ons algoritme is 10% beter dan die van de rest’. En nog meer vergelijkbare onzin. Dit kan helemaal niet. Er zijn wel verschillen, maar die zijn verwaarloosbaar. Hier deden wij onderzoek naar. We vergeleken diverse algoritmes en bij dezelfde invoer is de uitkomst nagenoeg gelijk. Altijd onder de 2%.

Het verschil zit in de manier van invoeren. Hoe configureer je het algoritme? Veel systemen zijn ‘plat’ georiënteerd. Oftewel: ze kijken hoofdzakelijk naar tijd en kilometers en berekenen op basis daarvan de goedkoopste route. Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die voor jou belangrijk kunnen zijn. Wat dacht je van duurzaamheid? Of de ontvangstbeleving?

2: Historische verkeersinformatie maakt je planning beter

Soms moet je een afweging maken tussen efficiëntie en betrouwbaarheid. Want vraag je nu aan Google Maps hoelang het duurt om morgenochtend van Amsterdam naar Schiedam te rijden? Dan zie je alleen de minimale en maximale tijdsduur, met bijvoorbeeld een verschil van een half uur. De meeste files zijn tenslotte niet zeker. Laat staan de duur en impact ervan. Als je hier toch bij elke order rekening mee houdt, kan dit ten koste gaan van je efficiëntie.

Weet je zeker dat je op een bepaalde locatie altijd dezelfde vertraging oploopt? Ja, dan is het slim om je planning hier van tevoren op aan te passen. Maar twijfel je en plan je toch bij vijf stops onnodig een kwartier te veel in? Dan verspil je zomaar 75 minuten van een hele werkdag. Zonde! Dan kun je misschien beter extra stops inplannen en weten dat je meestal goed zit, maar soms net iets te laat bent.

Wij adviseren je om voor software te gaan die je bezorgroute continu bijstuurt. Op basis van historische én actuele data.

3: Handmatig routes optimaliseren is een must

Toch nog even handmatig de volgorde bepalen of die ene stop in een andere route plaatsen. Is dat slim? Nou, vooral tijdrovend. Zeker als je dit bij meerdere routes doet. Bovendien is het onnodig, want het algoritme hoort dit van je over te nemen. Met al jouw wensen moet automatisch rekening worden gehouden.

Dus artikelen op basis van formaat of gewicht in je voertuigen laden? Kan. De spits vermijden en verre gebieden eerst afhandelen? Ook mogelijk. De volgorde van de rit wordt bepaald aan de hand van factoren die jíj́ belangrijk vindt. Maar dan wel automatisch!

Tenminste, als je over de juiste data beschikt en alle instellingen goed staan. Dan kun je alles met één druk op de knop door het systeem laten regelen. Mooi, toch?

4: Routeoptimalisatie heeft weinig impact op de rest van mijn operatie

Denk jij nu ‘Top, doe mij maar zo’n fancy algoritme’? Snappen we. Het levert je tenslotte een behoorlijke tijd- en kostenbesparing op. Denk bijvoorbeeld aan de ideale verdeling van vertrek- en retourtijden, waardoor je 12% urenreductie creëert.

Maar onderschat de impact op je huidige operatie niet. Routeoptimalisatie gaat áltijd hand in hand met (ingrijpende) maatregelen. Is jouw personeelsplanning hier bijvoorbeeld wel klaar voor? En dan bedoelen we niet alleen je HR-systeem, maar ook je mensen.

Kan jouw warehouse alles wel op tijd klaar hebben staan? En nog belangrijker: zijn jouw bezorgers bereid om flexibeler ingezet te worden? Kortom, het verzilveren van de beloofde optimalisaties door de algoritmes is soms lastiger dan je denkt. Maar gelukkig ook niet onmogelijk.

5: Hoe vaker je de ontvanger informeert, hoe beter

Bij de ideale bezorging horen zoveel mogelijk notificaties. Want jouw klant wil toch weten wanneer er bezorgd wordt? Klopt. Maar niemand zit erop te wachten om voor één bestelling te veel notificaties te ontvangen. Dat is simpelweg irritant, en op een gegeven moment ook verwarrend.

Informatie moet betrouwbaar zijn en toegespitst op wat jouw klant wil. Daarom bieden wij een innovatieve Track & Trace waarmee je de bezorger live kunt volgen. Je kunt zelfs op het allerlaatste moment nog wijzigingen aanbrengen, zónder dat de ontvanger hier hinder van ondervindt. Ga voor het wow-moment aan de deur!

Ontdek wat RoutiGo jou oplevert

Wist je dat het algoritme van RoutiGo 15% beter is dan de rest? Geintje natuurlijk. Waarom onze bezorgsoftware wel de juiste keuze is, laten we je graag zien tijdens een gratis demo. Plan ‘m hier in!

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow