Optimaliseer je je operatie of hou je lekker alles bij het oude?

16/1/2019
Leestijd ca.
2
min

Je bent in de laatste stap van het continue plan-do-check-act-proces aanbeland. In de eerste fase heb je verzonnen wat je gaat doen. Daarna ben je gaan rijden en heb je pakketjes afgeleverd. In de check-fase heb je op basis van verzamelde data gecontroleerd of de zaken ook gegaan zijn zoals je had gepland zodat je nog beter kunt gaan plannen voor de volgende keer. Nu ga je acteren op basis van die verzamelde informatie.

Aanvaard je de consequenties of niet?

In de check-fase ben je er, op basis van de verzamelde informatie, waarschijnlijk achter gekomen dat er een probleem is, of op z’n minst dat er verbeteringen mogelijk zijn. Je operatie aanpassen is niet altijd waar je op zit te wachten. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt het probleem negeren en de software zodanig inzetten dat je om het probleem heen werkt. Dan laat je de huidige operatie leidend zijn. Lijkt de makkelijkste weg, maar je beperkt daarmee ook de winst die je uit de software kunt halen. Of je aanvaardt de consequenties en gaat er vol overtuiging mee aan de slag.

Als je blijft doen wat je altijd deed…

Stel: je hebt tien chauffeurs en die rijden ieder hun eigen rondje. Gaat al jaren goed! Toch is er dikke kans dat als je die informatie in RoutiGo invoert, er nieuwe, andere rondjes uitkomen. De consequentie daarvan kan zijn dat Henk op de verkeerde bel drukt en Fatima de krat fruit op de verkeerde plek neerzet. Vervelend. Nu kun je ervoor kiezen om elke chauffeur toch z’n oorspronkelijke rondje te laten rijden. Na mogelijk enige optimalisatie van de volgorde in de route, ga je dus handmatig ingrijpen en drukt Henk weer op de goede bel en zet Fatima de krat weer op de goede plek. Zo blijf je lekker doen wat je altijd al deed.

Of maak je een professionaliseringsslag?

Je kunt ook doen zoals Fruitzaken. Zij gingen met de inzichten aan de slag en besloten een professionaliseringsslag in hun operatie te maken. De eerste dag dat hun chauffeurs met RoutiGo de weg op gingen wisten de denkbeeldige Henk en Fatima ook niet meer goed waar ze moesten aanbellen en waar ze die ene specifieke krat moesten neerzetten. Maar die informatie kun je in de app kwijt: waar moet je aanbellen, naar wie moet je vragen, waar moet in dat ene gebouw de krat komen te staan? Zo kunnen je chauffeurs hun werk altijd op de juiste manier doen, ongeacht wie welke route rijdt. Toch maakten hun vijf chauffeurs na optimalisatie nog steeds te lange dagen. Ze waren niet om vier uur binnen maar stonden om zes uur nog steeds gefrustreerd in de file. De planner heeft RoutiGo toen laten berekenen wat er zou gebeuren als ze er een extra auto bij zetten. Wat bleek: als er een extra auto met chauffeur bij zou komen zouden de chauffeurs om drie uur binnen zijn. Dat scheelt Fruitzaken heel wat dure overuren en hun chauffeurs hoeven niet gefrustreerd stil te staan in de file. Die extra auto betaalde zich vanzelf terug.

Sta jezelf toe de vruchten te plukken

Je moet jezelf dus wel toestaan de vruchten te plukken. Als je de consequenties van je inzichten niet durft te aanvaarden betaal je én geld voor een softwaretool, én voor te veel auto’s en overuren én heb je gedonder met je chauffeurs. Ben je vooruitstrevend en durf je de uitdaging aan te gaan? Of ben je conservatief, en zeg je: ‘leuk en aardig maar ik geloof er niet in en blijf lekker bij het oude’? Natuurlijk is het vaak onzeker wat er gaat gebeuren, maar als je vol overtuiging met je inzichten aan de slag gaat, maak je impact, verbeter je je operatie en stimuleer je de groei van je bedrijf. Onze ervaring is dat de bedrijven die hard groeien precies die bedrijven zijn die de inzichten echt gebruiken om de kern van operatie aan te passen. Vandaag zien ze dat het anders moet, morgen doen ze het anders, overmorgen plukken ze daar de vruchten van en over drie weken zetten ze er een auto bij. Dat is wat wij acteren noemen!

Meer weten?

De cyclus is rond en je wilt aan de slag. Over twee weken vatten we het proces nog even samen. Snap je het inmiddels wel en heb je helemaal geen zin om op ons te gaan zitten wachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Meer blog posts

February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
Lees verder
arrow
July 3, 2020

Wil je een nauwkeurige planning? Vergeet de stoptijd niet!

Lees verder
arrow