Blog overview
/
Optimaliseer je je operatie of hou je lekker alles bij het oude?

Optimaliseer je je operatie of hou je lekker alles bij het oude?

16/1/2019
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Je bent in de laatste stap van het continue plan-do-check-act-proces aanbeland.

In de eerste fase heb je verzonnen wat je gaat doen. Daarna ben je gaan rijden en heb je pakketjes afgeleverd. In de check-fase heb je op basis van verzamelde data gecontroleerd of de zaken ook gegaan zijn zoals je had gepland zodat je nog beter kunt gaan plannen voor de volgende keer. Nu ga je acteren op basis van die verzamelde informatie.

Aanvaard je de consequenties of niet?

In de check-fase ben je er, op basis van de verzamelde informatie, waarschijnlijk achter gekomen dat er een probleem is, of op z’n minst dat er verbeteringen mogelijk zijn. Je operatie aanpassen is niet altijd waar je op zit te wachten. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt het probleem negeren en de software zodanig inzetten dat je om het probleem heen werkt. Dan laat je de huidige operatie leidend zijn. Lijkt de makkelijkste weg, maar je beperkt daarmee ook de winst die je uit de software kunt halen. Of je aanvaardt de consequenties en gaat er vol overtuiging mee aan de slag.

Als je blijft doen wat je altijd deed…

Stel: je hebt tien chauffeurs en die rijden ieder hun eigen rondje. Gaat al jaren goed! Toch is er dikke kans dat als je die informatie in RoutiGo invoert, er nieuwe, andere rondjes uitkomen. De consequentie daarvan kan zijn dat Henk op de verkeerde bel drukt en Fatima de krat fruit op de verkeerde plek neerzet. Vervelend. Nu kun je ervoor kiezen om elke chauffeur toch z’n oorspronkelijke rondje te laten rijden. Na mogelijk enige optimalisatie van de volgorde in de route, ga je dus handmatig ingrijpen en drukt Henk weer op de goede bel en zet Fatima de krat weer op de goede plek. Zo blijf je lekker doen wat je altijd al deed.

Of maak je een professionaliseringsslag?

Je kunt ook doen zoals Fruitzaken. Zij gingen met de inzichten aan de slag en besloten een professionaliseringsslag in hun operatie te maken. De eerste dag dat hun chauffeurs met RoutiGo de weg op gingen wisten de denkbeeldige Henk en Fatima ook niet meer goed waar ze moesten aanbellen en waar ze die ene specifieke krat moesten neerzetten. Maar die informatie kun je in de app kwijt: waar moet je aanbellen, naar wie moet je vragen, waar moet in dat ene gebouw de krat komen te staan? Zo kunnen je chauffeurs hun werk altijd op de juiste manier doen, ongeacht wie welke route rijdt. Toch maakten hun vijf chauffeurs na optimalisatie nog steeds te lange dagen. Ze waren niet om vier uur binnen maar stonden om zes uur nog steeds gefrustreerd in de file. De planner heeft RoutiGo toen laten berekenen wat er zou gebeuren als ze er een extra auto bij zetten. Wat bleek: als er een extra auto met chauffeur bij zou komen zouden de chauffeurs om drie uur binnen zijn. Dat scheelt Fruitzaken heel wat dure overuren en hun chauffeurs hoeven niet gefrustreerd stil te staan in de file. Die extra auto betaalde zich vanzelf terug.

Sta jezelf toe de vruchten te plukken

Je moet jezelf dus wel toestaan de vruchten te plukken. Als je de consequenties van je inzichten niet durft te aanvaarden betaal je én geld voor een softwaretool, én voor te veel auto’s en overuren én heb je gedonder met je chauffeurs. Ben je vooruitstrevend en durf je de uitdaging aan te gaan? Of ben je conservatief, en zeg je: ‘leuk en aardig maar ik geloof er niet in en blijf lekker bij het oude’? Natuurlijk is het vaak onzeker wat er gaat gebeuren, maar als je vol overtuiging met je inzichten aan de slag gaat, maak je impact, verbeter je je operatie en stimuleer je de groei van je bedrijf. Onze ervaring is dat de bedrijven die hard groeien precies die bedrijven zijn die de inzichten echt gebruiken om de kern van operatie aan te passen. Vandaag zien ze dat het anders moet, morgen doen ze het anders, overmorgen plukken ze daar de vruchten van en over drie weken zetten ze er een auto bij. Dat is wat wij acteren noemen!

Meer weten?

De cyclus is rond en je wilt aan de slag. Over twee weken vatten we het proces nog even samen. Snap je het inmiddels wel en heb je helemaal geen zin om op ons te gaan zitten wachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow