Blog overview
/
Meer grip op bezorgkosten

Meer grip op bezorgkosten

11/11/2021
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.

Meer grip op bezorgkosten

Als het gaat om de kosten van jouw bezorgproces, dan blijkt het vaak een ander verhaal te zijn. Sta jij elk kwartaal weer voor verrassingen als je naar je financiële overzichten kijkt? Dan kan het zijn dat je een aantal zaken niet hebt meegenomen in de berekeningen. Dat zijn de ‘vergeten’ factoren die van invloed zijn op de kosten van jouw bezorging. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat daarbij komt kijken. Zo hou jij financieel overzicht en weet je precies waar je aan toe bent.

Inzicht in bezorgkosten

Optimalisatiemodellen zijn ingewikkelde puzzels. Het berekenen van logistieke kosten is daarom voor veel ondernemers een uitdaging. Bovendien zijn veel factoren die de prijs van een individuele bezorgstop beïnvloeden. Je weet inmiddels dat jouw bezorgoperatie nooit een winstgevend onderdeel van jouw bedrijf zal zijn. Maar ook al loop je daar niet op binnen, het is belangrijk om de logistieke kosten beheersbaar te houden. Doe je dit niet, dan riskeer je dat je inteert op je marges. Of erger nog, dat je met een torenhoge en onoverzichtelijke kostenpost komt te zitten. Zonde!

Hoe maak je een goede kostenberekening?

In het kort: de kostencalculatie van jouw bezorgoperatie is de optelsom van alle onderdelen en overwegingen die bij jouw bezorgproces komen kijken. Daarin zijn tijd en afstand de belangrijkste factoren. De rationale is eenvoudig; hoe meer kilometers je rijdt, hoe duurder je bezorging. Hoe langer je bezorging duurt, des te hoger de kosten. Met deze factoren krijg je beter inzicht in de kosten per verzending. Dat is nodig om je kosten af te zetten tegen je inkomsten.Wil je deze berekening verder aanscherpen, dan komen er nog een aantal factoren bij in de calculatie. Dit zijn de zogenaamde ‘vergeten’ factoren. Deze factoren zijn minder vanzelfsprekend, maar hebben desondanks behoorlijke invloed op de prijs van jouw bezorging.

Het aanscherpen van de kostenberekening

Wil jij graag meer inzicht op de kosten van jouw bezorging? Neem dan ook de onderstaande factoren mee in de kostenberekening:Terugrijden & opnieuw aanbiedenJouw klant wacht met smart op de bezorging van zijn of haar pakketje. Je hebt je route daarom zorgvuldig ingepland en staat conform afspraak op tijd voor de deur. Maar dan blijkt de klant ineens niet thuis te zijn. Je laat het pakket liever niet achter bij de buren. Het pakket achterlaten in de schuur is ook geen oplossing. Je besluit terug te rijden en later opnieuw aan te bieden. Dit is de meest klantvriendelijke oplossing en past bovendien bij de service die jij levert.Terugrijden en opnieuw aanbieden heeft echter gevolgen voor de kosten van jouw bezorging. Factor tijd en factor afstand verdubbelen daarmee en drukken de kosten omhoog. En wat dacht je van de kosten die je maakt als je het pakket uit het systeem haalt, opnieuw inplant of tijdelijke ergens opslaat? Dat zijn opgeteld allemaal extra kosten die je doorberekent in de prijs van een individuele bezorging.Aard van het productTerugrijden en opnieuw aanbieden drukt de prijs van jouw bezorgproces dus omhoog. Maar wat als de aard van jouw product erom vraagt om meteen in de eerste bezorging afgeleverd te worden? Zo’n verse slagroomtaart kun je niet in de carport achterlaten. Evenmin kun je die de volgende dag met bedorven slagroom afleveren. Soms zit er niets anders op dan te investeren in bezorging op dezelfde dag. Dit is een factor die zeker niet verwaarloosd mag worden!TijdvensterKlanten worden steeds veeleisender. “Vanmorgen besteld is vanavond in huis” is inmiddels vanzelfsprekend in bezorgland. Maar die last-minute bezorgingen schoppen jouw routeplanning behoorlijk in de war. Extra bezorgingen – extra stops -  zijn dure stops, zéker als je daar nog een eind voor om moet rijden. Heb jij inzicht in wat dat kost?Soort voertuig en aflevergebiedJe hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de klimaatdoelen leiden tot nieuw beleid. Daartoe behoort ook de invoering van milieu zones in grotere steden. Dat betekent dat jij in sommige steden niet meer met jouw Dieselbus de binnenstad in mag rijden. Dit heeft gevolgen voor jouw bezorgproces. Bezorgen met een elektrisch voertuig of typisch stadse bakfiets kost je namelijk meer tijd, wat de kosten van jouw bezorgoperatie laat toenemen. Heb je geen fiets of elektrisch voertuig in jouw wagenpark? Dan gaan je kosten helemáál omhoog! Want de kosten van de aanschaf moet je natuurlijk ook naar rato doorberekenen in de prijs van een bezorging.Bezorgen in piektijdenExtra omzet in drukke perioden is natuurlijk fijn. Maar daartegenover staat ook dat de kosten van een bezorging in piektijd eveneens omhoog schieten. Die hogere kosten worden veroorzaakt door het inhuren en opleiden van extra (duurdere) bezorgers. Soms moet je zelfs extra voertuigen regelen om drukte op te vangen. Neem die kosten dus ook mee in jouw berekeningen! Hoe je dit doet, komen we in een latere blog op terug.

Juist voorspellen van bezorgkosten

Wil je grip krijgen op de kosten van jouw bezorgoperatie, dan neem je de ‘vergeten’ factoren dus mee in de berekeningen. Door een individuele stop te isoleren uit het totale overzicht van alle ritten op een dag, en dan de kosten te vergelijken, krijg je exact inzicht in die verborgen kosten.Soms is het echter niet mogelijk om die bijkomende kosten op voorhand juist in te schatten. De feitelijke kosten zullen dan afwijken van jouw inschatting. Laat je echter niet ontmoedigen! Blijf je bewust van de ‘vergeten’ factoren en train jezelf om daarover na te denken. Zo ontstaat er systematiek in denken en plannen die je zeker zal helpen om in de toekomst beter te voorspellen wat je einde jaar te wachten staat. Hetzelfde geldt voor ingewikkelde berekeningen, bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van eigen personeel of gehuurd personeel. Of om de optimalisatie van je routes met verschillende voertuigen en meerdere stops. Zorg dat je die optimalisaties een keer doorgerekend hebt of laat deze berekeningen voor je maken. Want zeg nu zelf, op ongewenste financiële verrassingen zit je toch helemaal niet te wachten?

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow