Blog overview
/
Meer grip op bezorgkosten

Meer grip op bezorgkosten

11/11/2021
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.

Meer grip op bezorgkosten

Als het gaat om de kosten van jouw bezorgproces, dan blijkt het vaak een ander verhaal te zijn. Sta jij elk kwartaal weer voor verrassingen als je naar je financiële overzichten kijkt? Dan kan het zijn dat je een aantal zaken niet hebt meegenomen in de berekeningen. Dat zijn de ‘vergeten’ factoren die van invloed zijn op de kosten van jouw bezorging. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat daarbij komt kijken. Zo hou jij financieel overzicht en weet je precies waar je aan toe bent.

Inzicht in bezorgkosten

Optimalisatiemodellen zijn ingewikkelde puzzels. Het berekenen van logistieke kosten is daarom voor veel ondernemers een uitdaging. Bovendien zijn veel factoren die de prijs van een individuele bezorgstop beïnvloeden. Je weet inmiddels dat jouw bezorgoperatie nooit een winstgevend onderdeel van jouw bedrijf zal zijn. Maar ook al loop je daar niet op binnen, het is belangrijk om de logistieke kosten beheersbaar te houden. Doe je dit niet, dan riskeer je dat je inteert op je marges. Of erger nog, dat je met een torenhoge en onoverzichtelijke kostenpost komt te zitten. Zonde!

Hoe maak je een goede kostenberekening?

In het kort: de kostencalculatie van jouw bezorgoperatie is de optelsom van alle onderdelen en overwegingen die bij jouw bezorgproces komen kijken. Daarin zijn tijd en afstand de belangrijkste factoren. De rationale is eenvoudig; hoe meer kilometers je rijdt, hoe duurder je bezorging. Hoe langer je bezorging duurt, des te hoger de kosten. Met deze factoren krijg je beter inzicht in de kosten per verzending. Dat is nodig om je kosten af te zetten tegen je inkomsten.Wil je deze berekening verder aanscherpen, dan komen er nog een aantal factoren bij in de calculatie. Dit zijn de zogenaamde ‘vergeten’ factoren. Deze factoren zijn minder vanzelfsprekend, maar hebben desondanks behoorlijke invloed op de prijs van jouw bezorging.

Het aanscherpen van de kostenberekening

Wil jij graag meer inzicht op de kosten van jouw bezorging? Neem dan ook de onderstaande factoren mee in de kostenberekening:Terugrijden & opnieuw aanbiedenJouw klant wacht met smart op de bezorging van zijn of haar pakketje. Je hebt je route daarom zorgvuldig ingepland en staat conform afspraak op tijd voor de deur. Maar dan blijkt de klant ineens niet thuis te zijn. Je laat het pakket liever niet achter bij de buren. Het pakket achterlaten in de schuur is ook geen oplossing. Je besluit terug te rijden en later opnieuw aan te bieden. Dit is de meest klantvriendelijke oplossing en past bovendien bij de service die jij levert.Terugrijden en opnieuw aanbieden heeft echter gevolgen voor de kosten van jouw bezorging. Factor tijd en factor afstand verdubbelen daarmee en drukken de kosten omhoog. En wat dacht je van de kosten die je maakt als je het pakket uit het systeem haalt, opnieuw inplant of tijdelijke ergens opslaat? Dat zijn opgeteld allemaal extra kosten die je doorberekent in de prijs van een individuele bezorging.Aard van het productTerugrijden en opnieuw aanbieden drukt de prijs van jouw bezorgproces dus omhoog. Maar wat als de aard van jouw product erom vraagt om meteen in de eerste bezorging afgeleverd te worden? Zo’n verse slagroomtaart kun je niet in de carport achterlaten. Evenmin kun je die de volgende dag met bedorven slagroom afleveren. Soms zit er niets anders op dan te investeren in bezorging op dezelfde dag. Dit is een factor die zeker niet verwaarloosd mag worden!TijdvensterKlanten worden steeds veeleisender. “Vanmorgen besteld is vanavond in huis” is inmiddels vanzelfsprekend in bezorgland. Maar die last-minute bezorgingen schoppen jouw routeplanning behoorlijk in de war. Extra bezorgingen – extra stops -  zijn dure stops, zéker als je daar nog een eind voor om moet rijden. Heb jij inzicht in wat dat kost?Soort voertuig en aflevergebiedJe hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de klimaatdoelen leiden tot nieuw beleid. Daartoe behoort ook de invoering van milieu zones in grotere steden. Dat betekent dat jij in sommige steden niet meer met jouw Dieselbus de binnenstad in mag rijden. Dit heeft gevolgen voor jouw bezorgproces. Bezorgen met een elektrisch voertuig of typisch stadse bakfiets kost je namelijk meer tijd, wat de kosten van jouw bezorgoperatie laat toenemen. Heb je geen fiets of elektrisch voertuig in jouw wagenpark? Dan gaan je kosten helemáál omhoog! Want de kosten van de aanschaf moet je natuurlijk ook naar rato doorberekenen in de prijs van een bezorging.Bezorgen in piektijdenExtra omzet in drukke perioden is natuurlijk fijn. Maar daartegenover staat ook dat de kosten van een bezorging in piektijd eveneens omhoog schieten. Die hogere kosten worden veroorzaakt door het inhuren en opleiden van extra (duurdere) bezorgers. Soms moet je zelfs extra voertuigen regelen om drukte op te vangen. Neem die kosten dus ook mee in jouw berekeningen! Hoe je dit doet, komen we in een latere blog op terug.

Juist voorspellen van bezorgkosten

Wil je grip krijgen op de kosten van jouw bezorgoperatie, dan neem je de ‘vergeten’ factoren dus mee in de berekeningen. Door een individuele stop te isoleren uit het totale overzicht van alle ritten op een dag, en dan de kosten te vergelijken, krijg je exact inzicht in die verborgen kosten.Soms is het echter niet mogelijk om die bijkomende kosten op voorhand juist in te schatten. De feitelijke kosten zullen dan afwijken van jouw inschatting. Laat je echter niet ontmoedigen! Blijf je bewust van de ‘vergeten’ factoren en train jezelf om daarover na te denken. Zo ontstaat er systematiek in denken en plannen die je zeker zal helpen om in de toekomst beter te voorspellen wat je einde jaar te wachten staat. Hetzelfde geldt voor ingewikkelde berekeningen, bijvoorbeeld als het gaat om de inzet van eigen personeel of gehuurd personeel. Of om de optimalisatie van je routes met verschillende voertuigen en meerdere stops. Zorg dat je die optimalisaties een keer doorgerekend hebt of laat deze berekeningen voor je maken. Want zeg nu zelf, op ongewenste financiële verrassingen zit je toch helemaal niet te wachten?

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow
July 3, 2020

Wil je een nauwkeurige planning? Vergeet de stoptijd niet!

Patrick Okkersen
Bij het maken van een goede planning probeer je zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Vaak begin je bij het inschatten hoelang het duurt om van A naar B te rijden.
Lees verder
arrow