
Voorbereidingen worden volop getroffen. Zo zoekt het Britse Royal Mail nu naar twintig duizend extra man en verwacht DHL Parcel deze seizoenspiek 50 procent meer te draaien dan vorig jaar. Dat vraagt om extra handen en extra wielen. Nieuwe pakketbezorgers beginnen massaal in de drukste periode van het jaar. Bezorgers die jij in korte tijd klaar moet stomen voor deze periode. Hoe ga jij daarmee om?
Extra lang feestvieren
In de seizoenspiek ligt onze branche onder een vergrootglas. O wee als een pakketje te laat arriveert. Een cadeautje dat na 5 december wordt bezorgd, is een kant-en-klaar recept voor een heuse Facebookrel. De werkdruk, slechte weersomstandigheden, zieke werknemers en drukte op de weg, dragen daar ook niet echt aan bij. De oplossing werd voor Moederdag allang gevonden. Die spreiden we wereldwijd lekker over een aantal dagen. Hoeven we niet massaal tegelijkertijd te bezorgen. Onze oplossing voor de seizoenspiek? Kerst verspreiden, vieren we lekker extra lang feest.
De perfecte bezorger
Genoeg gedold. Onze grootste uitdaging zit hem natuurlijk in het vinden van competente bezorgers. Maar wat kenmerkt hen eigenlijk? Wat voor mensen heb je nodig, wat moet je ze leren en hoe krijg je dit allemaal zo snel mogelijk voor elkaar? Hoe zorg jij er nou voor dat iemand die je morgen via een uitzendbureau binnenhaalt overmorgen zorgeloos de weg op kan?
Klantvriendelijkheid
Natuurlijk spreekt het voor zich dat jouw koerier een rijbewijs heeft. Maar spreekt het ook voor zich dat hij zijn toekomstige bezorgwijken door en door kent? Spreekt het voor zich dat hij zich in twee weken tijd de meest efficiënte route eigen maakt? Nee toch? Toch steekt de branche zo in elkaar. Dat is toch niet reëel? Ik denk dat we veel meer moeten zitten op klantvriendelijkheid. In 2017 moet de rest toch gewoon automatisch geregeld zijn? Zou het niet heel mooi zijn als een systeem voor jou de optimale route uitstippelt? De consument op de hoogte stelt en tussentijdse wijzigingen aan koerier en ontvanger doorspeelt? Dan hoef jij de koeriers alleen nog te trainen om dat waar het echt om draait: klantvriendelijkheid.