Blog overview
/
Op pad? Vergeet dit to-do-lijstje niet!

Op pad? Vergeet dit to-do-lijstje niet!

11/12/2018
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Stuur je mensen op pad. Laat ze rijden, laat ze pakjes afleveren en data ophalen. Dit to-do-lijstje helpt je chauffeurs – en daarmee jou – op weg.

In onze vorige blog zoomden we in op de plan-fase van het plan-do-check-act-proces. In de do-fase is het tijd om – je raadt het al – te gaan doen.

1. Ga doen

Stap in, ga rijden. Het heet niet voor niets de do-fase. Dus.

2. Leg vast

Leg vast wat je doet en doe dat wel op zo’n manier dat je later nog iets met die data kunt doen. Daarover in een latere blog meer.

3. Laat los

Vorige week waren we bij een nieuwe vestiging van een groot, gerenommeerd logistiek bedrijf. Die vestiging wordt helemaal top-down opgetuigd. Alles is superstrak georganiseerd; iedereen weet precies wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde. Operational excellence to the max! Vinden zij. Vinden wij niet. Het voelt alsof je van Google een pull-down-menu maakt. Zo hou je alles lekker onder controle. Hou op met die pull-down-menuutjes! Waarom? Lees verder…

4. Versla het systeem

Geef je chauffeurs de vrijheid om beter te worden dan het systeem. Om goede voeling met onze markt te houden, gaan we regelmatig op pad met koeriers. Zo zat ik een tijd geleden bij een – op z’n zachtst gezegd – dwarse chauffeur in de auto. Hij vond het maar helemaal niks dat de volgorde van zijn route vastlag. Hij ging experimenteren, probeerde het systeem te verslaan. En dat ging hem behoorlijk goed af!

5. Versla jezelf

Laat je mensen zichzelf verbeteren. In games en sportapps gaat het er niet alleen maar om een ander te verslaan, het gaat er ook om hoe goed je het doet ten opzichte van jezelf. Kijk bijvoorbeeld naar sportapps. (Of als je niet van sport houdt, kijk dan naar Red Dead Redemption. Versie 2, dat wel.) Mensen zichzelf laten verbeteren werkt ook motiverender. Als je een ander moet verslaan, zijn er duizend redenen waarom een ander beter scoort. Als je jezelf moet verslaan, dan zijn die redenen er niet. Ook dit is weer net als met Google. Hoe vaker je googlet, hoe beter je snapt welke termen je moet gebruiken om betere resultaten te krijgen. Laat je koeriers de strijd met zichzelf aangaan en ze worden de beste versie van zichzelf.

6. Improviseer

Plannen is dynamisch en die dynamiek komt tot uiting in de do-fase. In onze vorige blog zeiden we het al. Als je niet plant, ben je aan het aanklooien. Als je wel plant en je moet je planning aanpassen, dan ben je aan het improviseren. Ben je onderweg, dan moet je dingen bijsturen. Is het eenmalig, laat het zo. Wordt het structureel, dan moet je iets oplossen. Lees nog even punt 2: om te weten of het structureel is, moet je wel eerst vastleggen.

7. Communiceer

Elke wedstrijd is weer anders. Dat is niet erg, die informatie kun je weer gebruiken bij de volgende planning. Want écht plannen doe je op basis van kennis, van feiten en ervaringen die je hebt vastgelegd. Maar speel in op die veranderingen. Als je een tijdslot niet kunt halen, communiceer daar dan over. Laat weten dat je later bent, en bij voorkeur waarom. Lekke band, vrouw die aan het bevallen is of sta je in de file? Laat het weten. Grote kans dat je klant het begrijpt.

8. Maak een keuze

Nu is de keuze aan jou: stap uit of schrijf je uit.

Stap uit je auto en uit je vastgeroeste patronen. Ga terug naar start en probeer het morgen nog een keer. Elke dag komen jij en je chauffeurs iets beter beslagen ten ijs.

Vind je dit verhaal helemaal niks en droom je al jaren van Google met een pull-down-menu? Hou je van een planning waarbij iedereen precies weet wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde maar vooral niet waarom? Schrijf je dan snel uit voor onze blogs. Dan zullen we je nooit meer vervelen met onze verhalen.

Blijf je nog even hangen?

Fijn! Over een paar weken zoomen we in op de check-fase. Wil je nu al meer weten zodat je rustig de kerstdagen door kunt komen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018. In de tussentijd is ons advies: vertrouw op je mensen. Niemand gaat ergens in dienst om er een zooitje van te maken. Iedereen wil de beste versie van zichzelf worden. Geef ze dat vertrouwen.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow