Blog overview
/
Op pad? Vergeet dit to-do-lijstje niet!

Op pad? Vergeet dit to-do-lijstje niet!

11/12/2018
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Stuur je mensen op pad. Laat ze rijden, laat ze pakjes afleveren en data ophalen. Dit to-do-lijstje helpt je chauffeurs – en daarmee jou – op weg.

In onze vorige blog zoomden we in op de plan-fase van het plan-do-check-act-proces. In de do-fase is het tijd om – je raadt het al – te gaan doen.

1. Ga doen

Stap in, ga rijden. Het heet niet voor niets de do-fase. Dus.

2. Leg vast

Leg vast wat je doet en doe dat wel op zo’n manier dat je later nog iets met die data kunt doen. Daarover in een latere blog meer.

3. Laat los

Vorige week waren we bij een nieuwe vestiging van een groot, gerenommeerd logistiek bedrijf. Die vestiging wordt helemaal top-down opgetuigd. Alles is superstrak georganiseerd; iedereen weet precies wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde. Operational excellence to the max! Vinden zij. Vinden wij niet. Het voelt alsof je van Google een pull-down-menu maakt. Zo hou je alles lekker onder controle. Hou op met die pull-down-menuutjes! Waarom? Lees verder…

4. Versla het systeem

Geef je chauffeurs de vrijheid om beter te worden dan het systeem. Om goede voeling met onze markt te houden, gaan we regelmatig op pad met koeriers. Zo zat ik een tijd geleden bij een – op z’n zachtst gezegd – dwarse chauffeur in de auto. Hij vond het maar helemaal niks dat de volgorde van zijn route vastlag. Hij ging experimenteren, probeerde het systeem te verslaan. En dat ging hem behoorlijk goed af!

5. Versla jezelf

Laat je mensen zichzelf verbeteren. In games en sportapps gaat het er niet alleen maar om een ander te verslaan, het gaat er ook om hoe goed je het doet ten opzichte van jezelf. Kijk bijvoorbeeld naar sportapps. (Of als je niet van sport houdt, kijk dan naar Red Dead Redemption. Versie 2, dat wel.) Mensen zichzelf laten verbeteren werkt ook motiverender. Als je een ander moet verslaan, zijn er duizend redenen waarom een ander beter scoort. Als je jezelf moet verslaan, dan zijn die redenen er niet. Ook dit is weer net als met Google. Hoe vaker je googlet, hoe beter je snapt welke termen je moet gebruiken om betere resultaten te krijgen. Laat je koeriers de strijd met zichzelf aangaan en ze worden de beste versie van zichzelf.

6. Improviseer

Plannen is dynamisch en die dynamiek komt tot uiting in de do-fase. In onze vorige blog zeiden we het al. Als je niet plant, ben je aan het aanklooien. Als je wel plant en je moet je planning aanpassen, dan ben je aan het improviseren. Ben je onderweg, dan moet je dingen bijsturen. Is het eenmalig, laat het zo. Wordt het structureel, dan moet je iets oplossen. Lees nog even punt 2: om te weten of het structureel is, moet je wel eerst vastleggen.

7. Communiceer

Elke wedstrijd is weer anders. Dat is niet erg, die informatie kun je weer gebruiken bij de volgende planning. Want écht plannen doe je op basis van kennis, van feiten en ervaringen die je hebt vastgelegd. Maar speel in op die veranderingen. Als je een tijdslot niet kunt halen, communiceer daar dan over. Laat weten dat je later bent, en bij voorkeur waarom. Lekke band, vrouw die aan het bevallen is of sta je in de file? Laat het weten. Grote kans dat je klant het begrijpt.

8. Maak een keuze

Nu is de keuze aan jou: stap uit of schrijf je uit.

Stap uit je auto en uit je vastgeroeste patronen. Ga terug naar start en probeer het morgen nog een keer. Elke dag komen jij en je chauffeurs iets beter beslagen ten ijs.

Vind je dit verhaal helemaal niks en droom je al jaren van Google met een pull-down-menu? Hou je van een planning waarbij iedereen precies weet wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde maar vooral niet waarom? Schrijf je dan snel uit voor onze blogs. Dan zullen we je nooit meer vervelen met onze verhalen.

Blijf je nog even hangen?

Fijn! Over een paar weken zoomen we in op de check-fase. Wil je nu al meer weten zodat je rustig de kerstdagen door kunt komen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018. In de tussentijd is ons advies: vertrouw op je mensen. Niemand gaat ergens in dienst om er een zooitje van te maken. Iedereen wil de beste versie van zichzelf worden. Geef ze dat vertrouwen.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow