Blog overview
/
Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

25/3/2021
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.

Onlangs schreven we over investeren in stadslogistiek. Over hoe er van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt aan de leefbaarheid in steden.Het artikel kwam tot stand aan de hand van het stage eindrapport van Daniel Goud, 3e jaars student Logistics Management aan de Hogeschool Rotterdam. Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek van Daniel, namelijk dat de bereidheid om voertuigen te delen nog lang niet zo groot is als gewenst.

Shared Logistics Project

Daniel nam voor zijn onderzoek deel aan het Shared Logistics Project van de Hogeschool Rotterdam. Daarbij werden bij een hub in de Spaanse Polder aan de rand van Rotterdam goederen van verschillende partijen in ontvangst genomen. Deze werden vanuit de hub gebundeld en naar klanten in de binnenstad gebracht. Hiervoor werden elektrische bestelbusjes en elektrische bakfietsen ingezet. Deze Sevic Cargo 500 bestelbusjes en Urban Arrow XL bakfietsen reden met RougiGo’s software voor routeoptimalisatie.

Shared logistics en routeplanning in stadslogistiek

Het delen van voertuigen is een toekomstgerichte oplossing is om de het verkeer in de binnenstad te verminderen, zo luidt een van de conclusies in Daniel’s onderzoeksrapport. Binnen een shared logistics concept worden voertuigen, personeelsleden en informatiesystemen met elkaar gedeeld om zo tot een efficiëntere logistiek te komen met minder ritten en minder Co2 uitstoot. Voorwaarde daarbij is dat een sharinghub rendabel is. Daarvoor moeten voldoende vervoerders (durven) instappen en delen. Het delen van voertuigen blijkt echter nog lang niet zo vaak gedaan te worden als wenselijk is om shared logistics optimaal en rendabel in te kunnen zetten in de steden.

Te weinig animo voor shared logistics concepten

Er valt dus nog veel winst te behalen op het gebied van shared logistics. Uit het onderzoek van Daniel blijkt dat in 2019 slechts 16% van de handels- en productiebedrijven gebruik maakte van een shared logistics initiatief zoals een logistiek platform. Via zo’n platform worden vraag en aanbod samengevoegd. Zo kan de verlader aangeven hoeveel er vervoerd moet worden en geeft het platform aan welke vervoerders een lading kunnen vervoeren. Ook geeft het platform de prijs van het vervoer aan en kan de vervoerder direct worden “geboekt”. Een voorbeeld van zo’n platform is Quicargo. Door de krachten van verschillende vervoerders met elkaar te bundelen, beschikt Quicargo over meer dan 10.000 vrachtwagens. Ruimte genoeg dus om te delen. “Maak gebruik van deze mogelijkheden”, zo luidt Daniels aanbeveling.Er is bij vervoerders nog veel twijfel over uitbesteden van hun orders. Daarbij is de meest in het oog springende zorg of orders wel op eenzelfde of correcte manier worden afgehandeld door de andere partij. Ook hangt er onzekerheid rondom het delen van elektrische voertuigen. Daarbij is de voornaamste zorg dat deelvoertuigen mogelijk niet op tijd beschikbaar zijn, hun actieradius niet toereikend is omdat ze niet op tijd worden opgeladen, of zelfs dat voertuigen defect kunnen raken.Om al deze zorgen uit de weg te gaan, blijven vervoerders op dit moment in de steden dus nog netjes achter elkaar aanrijden en is er nog weinig sprake van sharinghubs. Dit vraagt dan ook om vervolg van het Shared Logistics onderzoek.

Tot slot

Onlangs publiceerde www.logistiek.nl een artikel over het Sharing Logistics Project. Dit artikel is terug te lezen op:https://www.logistiek.nl/distributie/artikel/2021/03/sharing-logistics-project-deeleconomie-aanjager-zero-emissie-stadslogistiek-101177534?fbclid=IwAR281PO2GY-zFheCmbj8-O7To_N4Zzjiht103wIvcrHwMcW4cBrGan1APw8&_ga=2.76231637.1331344551.1615977087-11447220.1615977087

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow
July 3, 2020

Wil je een nauwkeurige planning? Vergeet de stoptijd niet!

Patrick Okkersen
Bij het maken van een goede planning probeer je zo nauwkeurig mogelijk te zijn. Vaak begin je bij het inschatten hoelang het duurt om van A naar B te rijden.
Lees verder
arrow