Blog overview
/
Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

25/3/2021
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.

Onlangs schreven we over investeren in stadslogistiek. Over hoe er van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt aan de leefbaarheid in steden.Het artikel kwam tot stand aan de hand van het stage eindrapport van Daniel Goud, 3e jaars student Logistics Management aan de Hogeschool Rotterdam. Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek van Daniel, namelijk dat de bereidheid om voertuigen te delen nog lang niet zo groot is als gewenst.

Shared Logistics Project

Daniel nam voor zijn onderzoek deel aan het Shared Logistics Project van de Hogeschool Rotterdam. Daarbij werden bij een hub in de Spaanse Polder aan de rand van Rotterdam goederen van verschillende partijen in ontvangst genomen. Deze werden vanuit de hub gebundeld en naar klanten in de binnenstad gebracht. Hiervoor werden elektrische bestelbusjes en elektrische bakfietsen ingezet. Deze Sevic Cargo 500 bestelbusjes en Urban Arrow XL bakfietsen reden met RougiGo’s software voor routeoptimalisatie.

Shared logistics en routeplanning in stadslogistiek

Het delen van voertuigen is een toekomstgerichte oplossing is om de het verkeer in de binnenstad te verminderen, zo luidt een van de conclusies in Daniel’s onderzoeksrapport. Binnen een shared logistics concept worden voertuigen, personeelsleden en informatiesystemen met elkaar gedeeld om zo tot een efficiëntere logistiek te komen met minder ritten en minder Co2 uitstoot. Voorwaarde daarbij is dat een sharinghub rendabel is. Daarvoor moeten voldoende vervoerders (durven) instappen en delen. Het delen van voertuigen blijkt echter nog lang niet zo vaak gedaan te worden als wenselijk is om shared logistics optimaal en rendabel in te kunnen zetten in de steden.

Te weinig animo voor shared logistics concepten

Er valt dus nog veel winst te behalen op het gebied van shared logistics. Uit het onderzoek van Daniel blijkt dat in 2019 slechts 16% van de handels- en productiebedrijven gebruik maakte van een shared logistics initiatief zoals een logistiek platform. Via zo’n platform worden vraag en aanbod samengevoegd. Zo kan de verlader aangeven hoeveel er vervoerd moet worden en geeft het platform aan welke vervoerders een lading kunnen vervoeren. Ook geeft het platform de prijs van het vervoer aan en kan de vervoerder direct worden “geboekt”. Een voorbeeld van zo’n platform is Quicargo. Door de krachten van verschillende vervoerders met elkaar te bundelen, beschikt Quicargo over meer dan 10.000 vrachtwagens. Ruimte genoeg dus om te delen. “Maak gebruik van deze mogelijkheden”, zo luidt Daniels aanbeveling.Er is bij vervoerders nog veel twijfel over uitbesteden van hun orders. Daarbij is de meest in het oog springende zorg of orders wel op eenzelfde of correcte manier worden afgehandeld door de andere partij. Ook hangt er onzekerheid rondom het delen van elektrische voertuigen. Daarbij is de voornaamste zorg dat deelvoertuigen mogelijk niet op tijd beschikbaar zijn, hun actieradius niet toereikend is omdat ze niet op tijd worden opgeladen, of zelfs dat voertuigen defect kunnen raken.Om al deze zorgen uit de weg te gaan, blijven vervoerders op dit moment in de steden dus nog netjes achter elkaar aanrijden en is er nog weinig sprake van sharinghubs. Dit vraagt dan ook om vervolg van het Shared Logistics onderzoek.

Tot slot

Onlangs publiceerde www.logistiek.nl een artikel over het Sharing Logistics Project. Dit artikel is terug te lezen op:https://www.logistiek.nl/distributie/artikel/2021/03/sharing-logistics-project-deeleconomie-aanjager-zero-emissie-stadslogistiek-101177534?fbclid=IwAR281PO2GY-zFheCmbj8-O7To_N4Zzjiht103wIvcrHwMcW4cBrGan1APw8&_ga=2.76231637.1331344551.1615977087-11447220.1615977087

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze helpen dan ook graag om goed, lekker eten op tafel te zetten. En bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow