Blog overview
/
De vooruitkijkspiegel: De enige standaard die je inricht, is het omgaan met verandering!

De vooruitkijkspiegel: De enige standaard die je inricht, is het omgaan met verandering!

28/4/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Als ik kijk naar software oplossingen die transporteurs moeten helpen met de planning, dan zie ik waanzinnig mooie oplossingen: GPS Tracking, Transport Management Software, slimme navigatie, vlootbeheer oplossingen en ga zo maar door.

Je kunt anno nu prima zien of iemand zuinig gereden heeft, heel hard remt, of hij ergens al dan niet geweest is en ga zo maar door. Allemaal prachtige manieren om te zien wat er gebeurde. En dat is precies wat het is. Kijken naar wat er gebeurd is. Uiteraard is dat best belangrijk, want uit het verleden kun je vaak prima lessen leren.

Terugkijken

Wat de logistiek nu zo interessant maakt, is dat ook de nabije toekomst altijd anders is dan dat je denkt. Files, wegomleggingen, klanten. Allemaal factoren die een belangrijke rol spelen in de dagelijkse gang van zaken. Een wijs man vertelde me ooit eens over de achteruitkijkspiegel. Daar heb je namelijk niets aan. Als je er in kijkt zie je een plek waar je al geweest bent. En als het daar zo leuk was, was je er wel gebleven. Misschien een beetje kort door de bocht, maar wel raak. Wat ik in de logistiek zie is dat men voornamelijk gebruik maakt van tools die terugkijken. Terugkijken om te zien wat er gebeurd is en of je dat wel had gewild. Bijvoorbeeld terugkijken naar brandstofverbruik, met webfleet-achtige tools kun je zien of mensen zuinig gereden hebben. Gereden hebben, dat is dus terugkijken. Maar in praktijk betekent dit voornamelijk dat je pas kijkt als je aanwijzingen hebt dat iemand niet zuinig rijdt. Bekeuringen bijvoorbeeld, of veel schades. Maar je echte doelstelling is meestal niet dat iemand zuinig rijdt.

Je doelstelling is dat iemand weinig verbruikt. En je verbruikt altijd minder, als je minder rijdt. Lekker logisch, maar hoe zorg je er nu voor dat je chauffeur minder rijdt? Het begint met de volgorde van stops op een route. Ook als er onverwachte files komen. Want dat kun je verwachten. Ik zie heel vaak dat de chauffeur zelf de volgorde van stops bepaalt. Als ik dan aan hem vraag of een goed programma dat sneller en beter zou kunnen, zegt hij altijd van wel. Dus: dit werk kan een goed programma beter dan een chauffeur. Aldus de chauffeur.

De volgende stap

Hoe kom je zo snel mogelijk van adres naar adres? Navigeren is één, maar goed geïnformeerd rijden is misschien wel belangrijker. Een digitale assistent is daarbij onmisbaar. Een programma heeft namelijk altijd het volledige overzicht en een mens niet. Denk aan files, incidenten wegopbrekingen etc.. Als je die info beschikbaar hebt, weet je pas echt hoe laat je waar zult zijn. De vooruitkijkspiegel noemen we dat! Laat de ontvanger meekijken in die vooruitkijkspiegel door de de mogelijke aflevertijden vooraf te communiceren. Dan kan die beslissen of hij er is als je aflevert. Anders rijd je alsnog voor niets, en dan rijdt je altijd meer dan nodig is. Zuinig of niet… als je minder kunt rijden dan nodig is, moet je dat doen. En, ben je er dan? Nee, het allerbelangrijkste komt nog. Zorg dat je om kunt gaan met veranderingen in je routes. Want de wereld verandert; een ontvanger gaat gewoon naar het strand als het lekker weer is, files ontstaan en je chauffeur houdt zijn pauze toch als het hem uitkomt. Dat betekent dat de meest efficiënte route zoals je die in de ochtend ziet, aan het einde van de dag volledig achterhaald is.

Aanpassen die handel

Geef de chauffeur de informatie en vrijheid om andere keuzes te maken. Hij of zij is perfect in staat om de omstandigheden onderweg mee te nemen in de werkvolgorde; software en mens vullen hier elkaar perfect aan. De software moet in staat zijn om deze wijzigingen mee te nemen in de constant te updaten routes. En zo combineer je het beste van twee werelden. Je helpt de chauffeur met de meest efficiënte route, voor zover je dat s’ ochtend kunt bepalen. En je geeft hem de vrijheid om gedurende de dag zaken te veranderen. Waarbij het optimalisatie gedeelte hem helpt om direct weer de meest efficiënte route te rijden, gezien de omstandigheden!

Hoe richt je je afleverproces nu het slimst in:

  1. Gebruik slimme software om de stops op de goede volgorde te leggen en de snelste route te bepalen;
  1. Leg vast hoe laat je bij een stop zult zijn, bij benadering;
  1. Communiceer het aflevertijdstip met je klanten (indien nodig) en pas zo nodig aan;
  1. Laat je klanten en je chauffeur de vrijheid houden om zelf het werk naar eigen inzicht uit te voeren;
  1. Stuur dan op de zaken waarvan je weet dat ze zullen gaan gebeuren.

En, deze manier van werken… Wat levert je dit op? Behalve een gelukkige chauffeur? Nou, bijvoorbeeld dat klanten het liefst pakketten via jou ontvangen omdat ze dan weten wanneer ze het pakket hebben? Of dat je zeker weet dat je niet voor Jan Doedel naar een adres toe rijdt? Je geen pakketjes hoeft te laden die uiteindelijk na een lange dag aan boord weer onverrichter zake terug gaan naar je hub? Of misschien wel de besparing van het langer rijden dan noodzakelijk is. Door de bank genomen profiteren bedrijven die op deze manier werken van een besparing van tussen de 10 en 20% op hun logistieke operatie. Een per tien auto’s en chauffeurs hoef je dus niet meer te vervangen als je dezelfde bedrijfsgrootte aanhoudt.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow