Blog overview
/
De vooruitkijkspiegel: De enige standaard die je inricht, is het omgaan met verandering!

De vooruitkijkspiegel: De enige standaard die je inricht, is het omgaan met verandering!

28/4/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Als ik kijk naar software oplossingen die transporteurs moeten helpen met de planning, dan zie ik waanzinnig mooie oplossingen: GPS Tracking, Transport Management Software, slimme navigatie, vlootbeheer oplossingen en ga zo maar door.

Je kunt anno nu prima zien of iemand zuinig gereden heeft, heel hard remt, of hij ergens al dan niet geweest is en ga zo maar door. Allemaal prachtige manieren om te zien wat er gebeurde. En dat is precies wat het is. Kijken naar wat er gebeurd is. Uiteraard is dat best belangrijk, want uit het verleden kun je vaak prima lessen leren.

Terugkijken

Wat de logistiek nu zo interessant maakt, is dat ook de nabije toekomst altijd anders is dan dat je denkt. Files, wegomleggingen, klanten. Allemaal factoren die een belangrijke rol spelen in de dagelijkse gang van zaken. Een wijs man vertelde me ooit eens over de achteruitkijkspiegel. Daar heb je namelijk niets aan. Als je er in kijkt zie je een plek waar je al geweest bent. En als het daar zo leuk was, was je er wel gebleven. Misschien een beetje kort door de bocht, maar wel raak. Wat ik in de logistiek zie is dat men voornamelijk gebruik maakt van tools die terugkijken. Terugkijken om te zien wat er gebeurd is en of je dat wel had gewild. Bijvoorbeeld terugkijken naar brandstofverbruik, met webfleet-achtige tools kun je zien of mensen zuinig gereden hebben. Gereden hebben, dat is dus terugkijken. Maar in praktijk betekent dit voornamelijk dat je pas kijkt als je aanwijzingen hebt dat iemand niet zuinig rijdt. Bekeuringen bijvoorbeeld, of veel schades. Maar je echte doelstelling is meestal niet dat iemand zuinig rijdt.

Je doelstelling is dat iemand weinig verbruikt. En je verbruikt altijd minder, als je minder rijdt. Lekker logisch, maar hoe zorg je er nu voor dat je chauffeur minder rijdt? Het begint met de volgorde van stops op een route. Ook als er onverwachte files komen. Want dat kun je verwachten. Ik zie heel vaak dat de chauffeur zelf de volgorde van stops bepaalt. Als ik dan aan hem vraag of een goed programma dat sneller en beter zou kunnen, zegt hij altijd van wel. Dus: dit werk kan een goed programma beter dan een chauffeur. Aldus de chauffeur.

De volgende stap

Hoe kom je zo snel mogelijk van adres naar adres? Navigeren is één, maar goed geïnformeerd rijden is misschien wel belangrijker. Een digitale assistent is daarbij onmisbaar. Een programma heeft namelijk altijd het volledige overzicht en een mens niet. Denk aan files, incidenten wegopbrekingen etc.. Als je die info beschikbaar hebt, weet je pas echt hoe laat je waar zult zijn. De vooruitkijkspiegel noemen we dat! Laat de ontvanger meekijken in die vooruitkijkspiegel door de de mogelijke aflevertijden vooraf te communiceren. Dan kan die beslissen of hij er is als je aflevert. Anders rijd je alsnog voor niets, en dan rijdt je altijd meer dan nodig is. Zuinig of niet… als je minder kunt rijden dan nodig is, moet je dat doen. En, ben je er dan? Nee, het allerbelangrijkste komt nog. Zorg dat je om kunt gaan met veranderingen in je routes. Want de wereld verandert; een ontvanger gaat gewoon naar het strand als het lekker weer is, files ontstaan en je chauffeur houdt zijn pauze toch als het hem uitkomt. Dat betekent dat de meest efficiënte route zoals je die in de ochtend ziet, aan het einde van de dag volledig achterhaald is.

Aanpassen die handel

Geef de chauffeur de informatie en vrijheid om andere keuzes te maken. Hij of zij is perfect in staat om de omstandigheden onderweg mee te nemen in de werkvolgorde; software en mens vullen hier elkaar perfect aan. De software moet in staat zijn om deze wijzigingen mee te nemen in de constant te updaten routes. En zo combineer je het beste van twee werelden. Je helpt de chauffeur met de meest efficiënte route, voor zover je dat s’ ochtend kunt bepalen. En je geeft hem de vrijheid om gedurende de dag zaken te veranderen. Waarbij het optimalisatie gedeelte hem helpt om direct weer de meest efficiënte route te rijden, gezien de omstandigheden!

Hoe richt je je afleverproces nu het slimst in:

  1. Gebruik slimme software om de stops op de goede volgorde te leggen en de snelste route te bepalen;
  1. Leg vast hoe laat je bij een stop zult zijn, bij benadering;
  1. Communiceer het aflevertijdstip met je klanten (indien nodig) en pas zo nodig aan;
  1. Laat je klanten en je chauffeur de vrijheid houden om zelf het werk naar eigen inzicht uit te voeren;
  1. Stuur dan op de zaken waarvan je weet dat ze zullen gaan gebeuren.

En, deze manier van werken… Wat levert je dit op? Behalve een gelukkige chauffeur? Nou, bijvoorbeeld dat klanten het liefst pakketten via jou ontvangen omdat ze dan weten wanneer ze het pakket hebben? Of dat je zeker weet dat je niet voor Jan Doedel naar een adres toe rijdt? Je geen pakketjes hoeft te laden die uiteindelijk na een lange dag aan boord weer onverrichter zake terug gaan naar je hub? Of misschien wel de besparing van het langer rijden dan noodzakelijk is. Door de bank genomen profiteren bedrijven die op deze manier werken van een besparing van tussen de 10 en 20% op hun logistieke operatie. Een per tien auto’s en chauffeurs hoef je dus niet meer te vervangen als je dezelfde bedrijfsgrootte aanhoudt.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow