Blog overview
/
Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

31/12/2021
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.

In het licht van de EU-klimaatdoelstellingen wordt de noodzaak om met elektrische voertuigen te rijden bijvoorbeeld steeds dringender. Dat betekent dat je binnenkort met verschillende voertuigen zal moeten bezorgen. De stad kom je namelijk niet meer in met een dieselbus, daar zul je een elektrische wagen of een fiets moeten inzetten. Die dieselbus kun je beter inzetten op het platteland, waar je grotere afstanden rijdt. Maar hoe plan je dan je routes efficiënt in? Welke keuzes moet je maken als je met verschillende typen voertuigen rijdt? In dit artikel gaan we daar verder op in.

‘Willen’ versus ‘moeten’

Ga je duurzamer rijden, dan krijg je te maken met willen en moeten. Tussen willen en moeten zit een duidelijk verschil. Omdat veel duurzame maatregelen pas vanaf 2025 van kracht gaan, lijkt duurzaam rijden op dit moment nog vrijblijvend. Ofwel, je moet nog niets. Maar is dat ook wat je wil? Als je binnen jouw onderneming het duurzaamheidsaspect hebt omarmd, dan wil je toch duurzamer rijden? Dan wil je die milieuvervuilers alléén inzetten als je ver moet rijden. Kortom, de keuze voor efficiëntie is dus niet altijd vanzelfsprekend. Je kiest soms heel bewust voor duurzaamheid en niet louter voor efficiëntie. Daarmee kom je vanzelfsprekend bij de volgende vraag: als je kiest voor duurzaamheid, hoe hou je daar dan rekening mee in je planning?

Efficiëntie versus duurzaamheid

De investering in elektrische voertuigen is niet gering. Elektrische bestelbusjes zijn - hoe duurzaam ook -  vele malen duurder dan ‘normale’ bestelbussen.Nu je die investering hebt gedaan, ben je vastberaden om je nieuwe voertuigen ook in te zetten. Maar jouw planning geeft aan dat je routes efficiënter rijdt met de inzet van twee dieselbussen. Ook hier stuit je weer op een keuzemoment: kies je voor de goedkoopste kilometers (lees:efficiëntie) of kies je voor duurzaamheid? Ga je misschien voor allebei? En hoe kom je dan tot een goede planning? De huidige algoritmes van systemen voor routeplanning zijn vaak ‘plat’ georiënteerd. Dit betekent dat de systemen hoofdzakelijk kijken naar tijd en kilometers en daarmee de goedkoopste routes berekenen. Wil je duurzame keuzes maken, dan zul je duurzaamheid moeten definiëren. Vaak wordt duurzaamheid uitgedrukt in de mate van CO2-uitstoot. Maar er kunnen andere overwegingen meespelen in duurzame keuzes, zoals de keuze voor een openlijk duurzaam imago. Dat kan weer leiden tot een op het oog ‘onlogische keuze’ voor de inzet van tien ‘minder efficiënte’ fietsen met een duurzame uitstraling, terwijl je de keuze voor een efficiënte elektrische wagen zou verwachten. Maar wat de definitie ook is, het opnemen van duurzaamheid in een planning is een vereiste om tot een efficiënte planning met een mix van voertuigen te komen.

Platte versus complexe planningen

Er zijn dus situaties waarin je kiest voor duurzaamheid en niet zozeer voor efficiëntie. Neem je duurzaamheid op in je planning, dan zul je tot andere keuzes komen. Je weet misschien al dat de inzet van twee dieselbussen leidt tot een efficiënte route met de laagste kosten. Je weet ook hoeveel jouw duurzame keuze voor de inzet van een elektrische wagen kost. Bij voorkeur bereken je dit per individuele stop. Hoe je dat doet, lees je in onze vorige blog. Het verschil in kosten per individuele stop is de prijs die je betaalt voor duurzaamheid. Maar door duurzaam te rijden, kun je in de toekomst wel in steden blijven bezorgen, waar je misschien wel meer leveringen doet. Sterker nog, plan je met de factor duurzaamheid, dan kom je er ook achter hoe je je fietsen efficiënter in kunt zetten. Misschien kom je er ook achter dat sommige bezorggebieden helemaal niet meer rendabel voor je zijn. Kortom; overwegingen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid leiden tot nieuwe keuzes! Welke keuze maak jij om je voor te bereiden op een duurzame toekomst?  

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow