Blog overview
/
Inzicht in bezorgkosten deel 2

Inzicht in bezorgkosten deel 2

16/12/2021
Leestijd ca.
2
min

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.

Bezorgen is niet gratis, maar wat kost het dan wél?

In onze vorige blog schreven we over de ‘vergeten’ factoren die van invloed zijn op de kosten van een bezorgoperatie. Als je elk kwartaal voor financiële verrassingen staat, dan is de kans groot dat je die factoren niet hebt meegenomen in je berekeningen. Maar hoe bereken je nu daadwerkelijk de kosten van een individuele stop, ditmaal mét de ‘vergeten’ factoren in je achterhoofd? Wat kun je vervolgens met dit inzicht in je bezorgkosten? We leggen het uit:

Wat je nodig hebt voor je berekening

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening. Natuurlijk, je kunt grosso modo bedenken wat een stop je zal kosten. Maar als je niet wil dat jouw inschatting afwijkt van je daadwerkelijke kosten, dan zul je moeten rekenen. Daarbij vat je alle individuele factoren die de prijs van jouw bezorging beïnvloeden samen tot drie generieke eenheden: tijd, afstand en de kosten per voertuig. Met deze drie eenheden bereken je de kosten per individuele stop. Daarmee zie je precies hoe jouw kostenplaatje eruit ziet en wat de impact daarvan is op jouw organisatie.

Hoe je de prijs van een individuele stop berekent

Het berekenen van de prijs van een individuele stop komt neer op het ‘lostrekken’ van een individuele stop uit je totale dagplanning. Aan het begin van de dag maak je een overzicht van je routes. Daarin plan je op een efficiënte manier hoeveel stops je op die dag gaat rijden. Met de drie generieke eenheden bereken je dan de totale kosten. Wil je weten wat de prijs van een individuele stop is, dan haal je die stop uit je planning en maak je de planning en kostenberekening opnieuw. Het verschil in kosten komt overeen met de prijs van een individuele stop. Als je dit voor elke stop op deze manier berekent, dan heb je inzicht in de kosten van elke individuele stop. Ook weet je dan hoe die kosten zich verhouden tot de totale kosten van je bezorgoperatie. Dit is waardevolle informatie die jij kunt gebruiken om meer grip op je kosten te krijgen.

Hoe je de prijs van een dure stop omlaag krijgt

‘Ik denk dat ik 6 euro per individuele stop kwijt ben. Maar wacht eens! Laatst was ik 5 euro kwijt en de stop van vanmorgen kostte me 9 euro!’Stel, je komt tot dit inzicht. Hoewel dit inzicht niet erg accuraat is, is het wel degelijk waardevol. Hiermee kun je verder. Hoe komt het dat die stop van 9 euro zo duur is? Hoe reëel is de inschatting van die 6 euro? Hoe draai je aan de juiste knoppen om de prijs van duurdere stops omlaag te krijgen? In het ideale geval leg je - geheel automatisch - een database aan met daarin de individuele kosten van al je stops. Daaruit haal je al binnen een paar weken een schat aan informatie. Je krijgt inzicht in het effect van veranderende factoren op de uiteindelijke kosten van een stop. Zo zal de prijs in piektijden van je stops bijvoorbeeld hoger kunnen zijn, omdat je dure chauffeurs inhuurt om de drukte op te vangen. Tegelijkertijd liggen de stops dichter bij elkaar, waardoor je meer stops kunt rijden en de kosten naar beneden kunnen gaan. Wat dit doet met je de prijs van een individuele stop, kun je dus met data inzichtelijk maken. Daar kun je dan in een volgende drukke periode rekening mee houden. Of je ziet dat de kosten per stop in een bepaald postcodegebied heel hoog zijn? Dan kun je overwegen om je marketing in deze gebieden te verhogen. Ook kun je overwegen om meer te rekenen voor bezorging in dat specifieke postcodegebied. Wat jouw beslissing ook is, het gaat erom dat een data jou de juiste knoppen geeft waar je aan kunt draaien om de kosten van je bezorgoperatie te beïnvloeden.

Hoe je kostendekkend kunt bezorgen

Als je je routes efficiënt plant, dan zul je in de data niet zoveel uitschieters in de kosten van individuele stops tegenkomen. Uitzondering komen voor als je bijvoorbeeld verder moet rijden, bij een bepaalde klant altijd langer bezig bent of als een klant een specifieke wens heeft voor een bezorgtijdstip. Zo’n extra ‘eis’ brengt uiteraard extra kosten met zich mee. Als je deze data verzameld heb je inzicht in je kosten per stop, dan kun je makkelijk zien wat die extra ‘eis’ kost. Bepaal je je prijzen op basis van de kosten per individuele stop, dan vraag je eerlijke en reële prijs aan je klant. Maar zijn jouw kosten daarmee gedekt? Dat kun je dus nu precies uitrekenen! Je kunt je afvragen of je de kosten van duurdere stops wil doorberekenen aan je klant. In hoeverre vind jij het passend binnen jouw servicebeleid om ’gratis’ terug te rijden en een pakket opnieuw aan te bieden? Hoe je hiermee omgaat, is een individuele keuze. De bottom line is dat jij deze keuze elk geval hebt, juist omdat je inzicht hebt in de kosten van jouw bezorgoperatie.Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Kom je niet uit jouw analyse? Laat ons dan helpen en neem contact met ons op!

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistic & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow