Blog overview
/
Koerier vs machine, and the winner is...

Koerier vs machine, and the winner is...

4/4/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

De ergste stofwolken met betrekking tot het groei van pakketbezorging zijn gaan liggen, het is tijd om de balans op te maken. Elke bedrijf dat in deze groeimarkt wilde, zit erin. Succesvol of niet. De volgende stap is het proces aanscherpen.

Naast een TMS systeem worden koeriers steeds vaker geassisteerd door route optimalisatie software. En... werkt dat nou? Wie is er sneller? De koerier, of de software?

Ongelijke competitie

Allereerst, zonder koerier komt de bestelling (nog) niet aan. Alle drones en zelfrijdende auto's ten spijt. Het vergelijken van de koerier met en zonder routeoptimalisatie software bestaat daarnaast altijd uit twee ongelijke wedstrijden. Oneerlijk voor beide partijen. De eerste wedstrijd is om de ideale route aan het begin van de dag te optimaliseren zonder dat uitzonderingen of ad-hoc opdrachten bekend zijn. De andere is die van de resulterende route. Aangezien er gedurende de dag altijd veel verandert, is die laatste de reële vergelijking. Ook die route kun je door middel van software verbeteren. Zowel de koerier als software hebben ieder hun eigen voordelen. Een ervaren koerier kent zijn gebied als geen ander; sluiproutes, parkeermogelijkheden, afspraken met klanten, verwachte drukte, etc. Allemaal voorbeelden van informatie die de software niet beschikbaar heeft (aan het begin van de dag). Denk daarbij ook aan het bedrijventerrein waarvandaan iedere middag de boekingen binnenkomen. Voorkennis hierover leidt ertoe dat de koerier zijn route al vroeg indeelt. Dit terrein komt aan het einde van de dag.Het kiezen van de theoretisch snelste routes langs alle stops van een dag kan routeoptimalisatie software veel nauwkeuriger en sneller dan een mens dat kan. In digitaal kaartmateriaal zit alle kennis van het wegennet en eventueel (historische) verkeersdrukte. Het up-to-date houden van deze informatie voor het gehele land is voor de computer een fluitje van een cent maar voor een individu onmogelijk.

Best of both worlds

Het combineren van deze kennis verhoogt de efficiëntie in het proces. Een mens is intuïtief, dus vaak beter op de hoogte van relevante omstandigheden. En kan vaak beter voorspellen op basis van ervaring. Juist als die nog niet is vastgelegd in systemen. Maar software is beter in het optimaliseren van routes en heeft meer overzicht. Tegenwoordig verliest de mens het van de computer. Als Google tegen mij zegt, ‘’hier moet je eraf om de file te ontwijken’’, dan ga ik eraf. De kans dat ik het beter weet omdat ik al het inzicht heb, is vrijwel nihil.

Combineren van kennis

Uiteindelijk wil je er naar toe dat zowel de koerier als het systeem dezelfde kennis heeft aan het begin van de dag. Hiervoor is historische data belangrijk. Als het systeem leert van de koeriers, geeft het later advies aan nieuwe koeriers. Wanneer een systeem weet dat je aan de achterkant van een bedrijf moet stoppen, neemt het deze informatie mee in de toekomstige routes. Ongeplande pickups zijn over het algemeen funest voor je routeplanning. Uit historische data leidt je nu af in welk gebied veel pickups voorkomen rond welk tijdstip. Het systeem kan hier in de routeplanning rekening mee houden door deze gebieden later op de dag te plaatsen. Je combineert de kennis en eigenschappen van beide informatiebronnen om zo tot een efficiënt en optimale route voor de koerier te komen.

Behoud de vrijheid

De koerier moet nog steeds de vrijheid hebben om van de routes af te wijken. Tijdens de rit heeft hij het stuur in handen en is het systeem ondersteunend. Bij een alternatieve keuze moet het systeem de route hercalculeren en een nieuw advies geven aan de koerier. Ervaren koeriers zullen de invloed van zo’n systeem in mindere mate merken. Met name onervaren koeriers gaan efficiënter rijden. Er is geen inwerktijd nodig en de efficiëntie in geval van 'onervaren koerier' is direct hoog. Daarnaast is het flexibel inzetten van koeriers in onbekende gebieden mogelijk. Daardoor kun je makkelijk opschalen in drukke periodes om aan de klantvraag te voldoen. Dit kan nu eindelijk zonder in te leveren op efficiëntie.

De realiteit

Data- analisten van CGI hebben voor DHL onderzoek gedaan naar verbetering van routes door gebruik te maken van historische data. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen wat de relevantie is van het gebruik van routeoptimalisatie software. Hieruit blijkt dat in 84% van de gevallen de software de snelste reistijd en kortste afstand berekende. Dit resulteerde ook in de praktijk in 10% meer afleveringen per voertuig, en in een enorme afname van inwerktijd. Bij 5% van de gevallen is de koerier sneller door een andere routeplanning. In de overige gevallen is het gelijkspel. In het onderzoek bleek ook dat er soms lange stoptijden te zien zijn. In sommige gevallen tot 55 minuten. Het gebruik van historische data kan er misschien wel aan bijdragen stops zo te plannen dat wachttijd minimaal is. Of in elk geval, helderheid hierin te verschaffen.Overall is er nog enorm veel winst te behalen. Kortom, zie routeoptimalisatie niet als een vervanging van je koerierservaring, maar als toevoeging die voortbouwt op ervaring en kennis van je koeriers. In de strijd van man en machine is er dus een andere winnaar... en dat wordt de klant.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je bericht is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Neem contact op

Meer blog posts

April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow
December 29, 2020

Hoe wenselijk zijn statusupdates van je bestelling?

Patrick Okkersen
We leven in een tijd waarin we toegang hebben tot alle informatie. Of het nu gaat om nieuwsberichten of de status van je bestelling, met één klik op de knop weet je precies waar je aan toe bent.
Lees verder
arrow
October 13, 2020

Op zoek naar een routekaart voor jouw bezorging?

Patrick Okkersen
Al weken is Covid het onderwerp van gesprek. Kranten schrijven in dikgedrukte koppen. Ziekenhuizen stromen vol, maatregelen worden aangescherpt: de tweede Coronagolf is een feit.
Lees verder
arrow
November 17, 2020

Hoezo software voor routeplanning? Gaat toch prima zo!

Patrick Okkersen
Of je nu een beginnende bezorgdienst hebt of een doorgewinterde bezorggoeroe bent, je weet dat jouw succes afhangt van stipte en snelle bezorging. Vooruit, je routes kunnen wat efficiënter, maar het gaat goed. Of kan het tóch anders?
Lees verder
arrow
November 26, 2020

Pas op voor boetes; ACM houdt bezorgingen in de gaten

Patrick Okkersen
Zet jij je al schrap voor de extra bezorgingen tijdens de feestdagen? Let op dat je je klanten niet misleidt met mooie beloftes, het kan je een forse boete opleveren!
Lees verder
arrow
September 29, 2020

De Consumentenbond voor de klacht, RoutiGo voor de oplossing.

Patrick Okkersen
De Consumentenbond zou de Consumentenbond niet zijn zonder rapport over ons online koopgedrag. Conclusie: we bestellen steeds meer online. Maar daarmee is het verhaal niet af. Het regent namelijk klachten over online bezorging.
Lees verder
arrow
September 15, 2020

Verstoppertje spelen met pakketjes

Patrick Okkersen
Ons oog viel op het artikel van Linda Akkermans over het spelen van verstoppertje met pakketjes. Gelukkig heeft RoutiGo slimme software ontwikkeld waardoor verstoppertje spelen verleden tijd is!
Lees verder
arrow
September 21, 2020

Bezorgschaamte te lijf: duurzaam bezorgen met RoutiGo

Patrick Okkersen
Nog niet zo lang geleden lazen we in een blog van Mariëlle Markgraaf op Sendcloud.nl een nieuwe term: bezorgschaamte. Wàt? Ja, je leest het goed! Nadat in 2019 de vliegschaamte werd geïntroduceerd, staat 2020 in het teken van de bezorgschaamte.
Lees verder
arrow
March 30, 2020

Klant aan het woord: Fort Negen

Patrick Okkersen
Fort Negen is een bakkerij uit Amsterdam die normaal zijn brood aan restaurants levert. Omdat de horeca allemaal dicht ging moesten ze creatief zijn.
Lees verder
arrow
May 20, 2020

De last-mile van grote of kwetsbare producten

Patrick Okkersen
Bij pakketbezorging denken we vaak aan de doosjes die PostNL komt brengen. Kleding, een boek of een koptelefoon. Maar de last-mile gaat zoveel verder dan dat. Wat is de beste manier om dat meubelstuk, die autoband of een dakgoot te verplaatsen?
Lees verder
arrow
May 11, 2020

Klant aan het woord: Upperbloom & Fietsbezorging

Patrick Okkersen
RoutiGo is ook perfect voor bezorging met de elektrische fiets. Dit ondervinden de mannen van Upperbloom.
Lees verder
arrow