Blog overview
/
Koerier vs machine, and the winner is...

Koerier vs machine, and the winner is...

4/4/2017
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

De ergste stofwolken met betrekking tot het groei van pakketbezorging zijn gaan liggen, het is tijd om de balans op te maken. Elke bedrijf dat in deze groeimarkt wilde, zit erin. Succesvol of niet. De volgende stap is het proces aanscherpen.

Naast een TMS systeem worden koeriers steeds vaker geassisteerd door route optimalisatie software. En... werkt dat nou? Wie is er sneller? De koerier, of de software?

Ongelijke competitie

Allereerst, zonder koerier komt de bestelling (nog) niet aan. Alle drones en zelfrijdende auto's ten spijt. Het vergelijken van de koerier met en zonder routeoptimalisatie software bestaat daarnaast altijd uit twee ongelijke wedstrijden. Oneerlijk voor beide partijen. De eerste wedstrijd is om de ideale route aan het begin van de dag te optimaliseren zonder dat uitzonderingen of ad-hoc opdrachten bekend zijn. De andere is die van de resulterende route. Aangezien er gedurende de dag altijd veel verandert, is die laatste de reële vergelijking. Ook die route kun je door middel van software verbeteren. Zowel de koerier als software hebben ieder hun eigen voordelen. Een ervaren koerier kent zijn gebied als geen ander; sluiproutes, parkeermogelijkheden, afspraken met klanten, verwachte drukte, etc. Allemaal voorbeelden van informatie die de software niet beschikbaar heeft (aan het begin van de dag). Denk daarbij ook aan het bedrijventerrein waarvandaan iedere middag de boekingen binnenkomen. Voorkennis hierover leidt ertoe dat de koerier zijn route al vroeg indeelt. Dit terrein komt aan het einde van de dag.Het kiezen van de theoretisch snelste routes langs alle stops van een dag kan routeoptimalisatie software veel nauwkeuriger en sneller dan een mens dat kan. In digitaal kaartmateriaal zit alle kennis van het wegennet en eventueel (historische) verkeersdrukte. Het up-to-date houden van deze informatie voor het gehele land is voor de computer een fluitje van een cent maar voor een individu onmogelijk.

Best of both worlds

Het combineren van deze kennis verhoogt de efficiëntie in het proces. Een mens is intuïtief, dus vaak beter op de hoogte van relevante omstandigheden. En kan vaak beter voorspellen op basis van ervaring. Juist als die nog niet is vastgelegd in systemen. Maar software is beter in het optimaliseren van routes en heeft meer overzicht. Tegenwoordig verliest de mens het van de computer. Als Google tegen mij zegt, ‘’hier moet je eraf om de file te ontwijken’’, dan ga ik eraf. De kans dat ik het beter weet omdat ik al het inzicht heb, is vrijwel nihil.

Combineren van kennis

Uiteindelijk wil je er naar toe dat zowel de koerier als het systeem dezelfde kennis heeft aan het begin van de dag. Hiervoor is historische data belangrijk. Als het systeem leert van de koeriers, geeft het later advies aan nieuwe koeriers. Wanneer een systeem weet dat je aan de achterkant van een bedrijf moet stoppen, neemt het deze informatie mee in de toekomstige routes. Ongeplande pickups zijn over het algemeen funest voor je routeplanning. Uit historische data leidt je nu af in welk gebied veel pickups voorkomen rond welk tijdstip. Het systeem kan hier in de routeplanning rekening mee houden door deze gebieden later op de dag te plaatsen. Je combineert de kennis en eigenschappen van beide informatiebronnen om zo tot een efficiënt en optimale route voor de koerier te komen.

Behoud de vrijheid

De koerier moet nog steeds de vrijheid hebben om van de routes af te wijken. Tijdens de rit heeft hij het stuur in handen en is het systeem ondersteunend. Bij een alternatieve keuze moet het systeem de route hercalculeren en een nieuw advies geven aan de koerier. Ervaren koeriers zullen de invloed van zo’n systeem in mindere mate merken. Met name onervaren koeriers gaan efficiënter rijden. Er is geen inwerktijd nodig en de efficiëntie in geval van 'onervaren koerier' is direct hoog. Daarnaast is het flexibel inzetten van koeriers in onbekende gebieden mogelijk. Daardoor kun je makkelijk opschalen in drukke periodes om aan de klantvraag te voldoen. Dit kan nu eindelijk zonder in te leveren op efficiëntie.

De realiteit

Data- analisten van CGI hebben voor DHL onderzoek gedaan naar verbetering van routes door gebruik te maken van historische data. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen wat de relevantie is van het gebruik van routeoptimalisatie software. Hieruit blijkt dat in 84% van de gevallen de software de snelste reistijd en kortste afstand berekende. Dit resulteerde ook in de praktijk in 10% meer afleveringen per voertuig, en in een enorme afname van inwerktijd. Bij 5% van de gevallen is de koerier sneller door een andere routeplanning. In de overige gevallen is het gelijkspel. In het onderzoek bleek ook dat er soms lange stoptijden te zien zijn. In sommige gevallen tot 55 minuten. Het gebruik van historische data kan er misschien wel aan bijdragen stops zo te plannen dat wachttijd minimaal is. Of in elk geval, helderheid hierin te verschaffen.Overall is er nog enorm veel winst te behalen. Kortom, zie routeoptimalisatie niet als een vervanging van je koerierservaring, maar als toevoeging die voortbouwt op ervaring en kennis van je koeriers. In de strijd van man en machine is er dus een andere winnaar... en dat wordt de klant.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze helpen dan ook graag om goed, lekker eten op tafel te zetten. En bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow
March 21, 2022

Vertraging? Maak er een positieve ervaring van!

Als klant krijg je de mogelijkheid om het bezorgproces real-time te volgen. Dat leidt tot tevreden klanten. Eind goed, al goed? Nee!
Lees verder
arrow
December 16, 2021

Inzicht in bezorgkosten deel 2

Eerder al schreven we dat het niet altijd mogelijk is om de kosten van een stop vooraf in te schatten. Het is moeilijk om alle factoren individueel te prijzen en mee te nemen in een berekening.
Lees verder
arrow
December 31, 2021

Duurzame routes plannen met verschillende voertuigen

Patrick Okkersen
Duurzaamheid komt steeds hoger op onze maatschappelijke agenda te staan. Gelukkig maar, want dat is heel hard nodig! Ook binnen de logistieke sector kun je niet meer om het thema duurzaamheid heen.
Lees verder
arrow
November 11, 2021

Meer grip op bezorgkosten

Patrick Okkersen
Als je een nieuwe auto koopt, dan weet je precies wat je daarvoor betaalt. Je bekijkt de catalogus en ziet de prijzen - inclusief de blinkende extra opties - overzichtelijk op een rij staan.
Lees verder
arrow
February 19, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek

Patrick Okkersen
Van jou als vervoerder wordt verwacht dat jij jouw milieuvriendelijke steentje bijdraagt om de leefbaarheid in grote steden te verbeteren. Benieuwd hoe je dat doet en hoe je je middelen daarop aanpast?
Lees verder
arrow
March 25, 2021

Je tijd vooruit: investeren in stadslogistiek 2

Patrick Okkersen
Daniel onderzocht hoe shared logistics kan worden ingezet in stedelijk gebied. Dit artikel gaat in op een van de voornaamste bevinding uit het onderzoek.
Lees verder
arrow
August 18, 2020

Nieuwe track and trace pagina!

Patrick Okkersen
De afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een verbeterd design waarbij het nog makkelijker is om de bezorger te volgen tot aan de voordeur. Hierdoor hoeven je klanten niet onnodig te wachten en weten ze precies waar ze aan toe zijn.
Lees verder
arrow