Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.

3 voordelen van zelf bezorgen

Alles wat er misgaat tijdens de bezorging van jouw producten, heeft een negatief effect op je imago, klantenloyaliteit en dus omzet. Niet gek dus dat je overweegt om zelf te gaan bezorgen. We zetten de voordelen van zelf bezorgen nog even op een rij:

 1. Meer controle
  Ga je zelf bezorgen, dan houd jij grip op het hele proces en de ontvangstbeleving van je klant. Jij bepaalt uit welke tijdsvensters je klanten mogen kiezen en tegen welke prijs. Gebruik je een logistieke tool dan rijd je ook nog eens volgens de efficiëntste routes en tijden. En je bent niet meer afhankelijk van de (soms beperkte) capaciteit van bezorgbedrijven die jouw groeiambities in de weg zit.
 2. Betere kwaliteit
  Dankzij die controle en positieve klantervaring lever jij betere kwaliteit, tot en met de last mile. Bovendien heb je zelf meer inzicht in hoe goed je bezig bent en weet je snel waar je nog een tikkie kunt bijsturen om alles nóg soepeler te laten lopen. Daar worden je klanten ook weer blij van.
 3. Beter imago
  Train je je eigen bezorgers in vriendelijkheid aan de deur, rijd je met herkenbare (elektrische) busjes en loopt je bezorging feilloos, dan is dat super voor je naamsbekendheid. Je geeft klanten precies wat ze van jou verwachten. Door die positieve ervaring onthouden mensen je bedrijf en bestellen ze graag nog een keer bij jou.

Is zelf bezorgen niet hartstikke duur?

Zelf bezorgen is vaak iets duurder dan uitbesteden, omdat je moet investeren in elektrische bezorgvoertuigen, ruimte, routeplanningssoftware en extra personeel. Maar je krijgt er dus wel betere kwaliteit voor terug. Doordat jij topservice levert krijgen je klanttevredenheid, imago en omzet een boost.

Of zelf bezorgen voor jou aantrekkelijk is, hangt af van je type product, bedrijf en volume. Ben je een prijsvechter en lever je telefoonhoesjes of bloemen? Dan is zelf bezorgen geen goed idee, want die kun je prima en goedkoop via een externe partij laten versturen. Het tijdstip van bezorging doet er dan ook minder toe. Maar lever je bijvoorbeeld maaltijdboxen, dan willen klanten precies weten wanneer hun avondeten wordt geleverd. Die transparantie kun je alleen bieden wanneer je het bezorgproces zelf in handen hebt.

Ook wanneer je afwijkende producten zoals dakgoten, meubels of fietsen bezorgt, is zelf bezorgen soms slimmer dan via een externe partij. Het is niet altijd goedkoper om het zelf te regelen, maar deze kostbare producten én je kopers geef je natuurlijk graag wat bijzondere aandacht.

4 dingen om eerst over na te denken

Beslissen of je wel of niet zelf gaat bezorgen? Een paar dingen om over na te denken:

 1. De aanleiding
  Bedenk waarom je wilt stoppen met uitbesteden. Gaat het je alleen om de kosten? Krijg je vaak klachten en komen je kwaliteit en imago in gevaar? Wil je duurzamer bezorgen? Of overweeg je het alleen omdat je concurrent ook zelf bezorgt? Stof tot nadenken.
 2. Kosten van uitbesteden
  Bereken hoeveel geld je nu kwijt bent aan je bezorging. Bedenk ook: elke klacht over slechte bezorging betekent extra werk voor je klantenservice en andere collega’s. Dat zijn ook kosten. Neem daarom ook je huidige personeelskosten mee in je berekening.
 3. Volume
  Zelf bezorgen is niet altijd voordelig. Bedenk daarom hoeveel pakketten je nu verstuurt of gaat bezorgen. Vergeet ook niet dat wanneer je zelf gaat bezorgen, je ook een grotere logistieke afdeling en meer personeel nodig hebt. Dat kost tijd en geld. Ga na of die investering de moeite waard is.
 4. Landelijk of regionaal
  Bepaal of je landelijk bezorgt of alleen in jouw regio en de rest uitbesteedt. Landelijk bezorgen met lage volumes brengt uiteraard hogere kosten met zich mee, maar dit kun je als investering in je service zien. Een ander idee: je kunt ook klein beginnen en doorgroeien naar een groter bezorggebied naarmate je klantenkring in andere regio’s groeit.

Schakel hulp in

Zelf gaan bezorgen heeft nogal wat voeten in de aarde, dus het moet een goed afgewogen keuze zijn. Doe research, zodat je de beslissing kunt verantwoorden aan je managementcollega’s. Heb je eenmaal de knoop doorgehakt en ga je zelf bezorgen, dan komt er nóg meer uitzoekwerk op je af.

Zie jij daar als een berg tegenop? Ons advies: houd het simpel. Verzin niet voor iedere uitzondering een bezorgoplossing. En vraag om hulp bij experts als je ergens niet uit komt. Dat geeft jou, de planner, bezorger én klant uiteindelijk meer rust.

Gratis demo en berekening

Overweeg jij zelf te gaan bezorgen, maar twijfel je of het wel rendabel of slim is? Met onze gratis simulatie en berekening krijg je inzicht in de kosten en mogelijkheden voor jouw bedrijf. Als bezorgen toch niks voor jou blijkt, zeggen we dat natuurlijk ook. Regel hier jouw demo en vraag naar de gratis simulatie.